tisdag 2 juni 2009

En favorit i trädgården

Idag ska ni få se en riktig favorit i min trädgård. Jag vet att jag visade den även förra året. Men den tål att beskådas.


Så här kan plantorna se ut i början av juni dag efter dag efter dag....


Och helt plötsligt ser de ut så här. Detta är årets första blomma som slog ut natten till den 1 juni.


Inuti är den mörk violett och i övrigt laxrosa.

Denna jättevallmon heter Papaver orientale "Helen Elizabeth". Den är som sagt laxrosa med mörkviolett mitt. Själva blombladen är så tunna och påminner lite om creppat silkepapper. Blommorna blir 80 cm höga och blommar i juni här i södra Sverige.

Förra året hade jag två plantor som blommade så flitigt. Sedan planterade jag tre plantor till på ett annat ställe så i år skall här riktigt frossas i vallmoblommor.

Det kommer fler favoriter här framöver.

KramPS Nu har hälften av potatisarna kommit i jorden och grönsakerna är sådda. Vid något svalare temperatur ute skall jag gräva färdigt den andra delen av potatislandet. Det blir kanske färskpotatis till julborden.....

3 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Bätre sent än aldrig! Potatisen växer nog "i kapp" och blir perfekta sommarpotatisar.
Vilka läckra vallmo! Jag har drivit upp några frön och hoppas, hoppas de blir till fina blommar så småningom, helst i år eller allra helst NU.
Kram Eva Linnea

Tummelisa sa...

Vilken vacker vallmo. Har också sått orientalisk vallmo, men det ser inte så lovande ut.
Kanske att det blir något, vem vet.
Färsk potatis egensådd kan man inte vänta för länge på. Det är nog gott till jul också.
Kram Tummelisa

Anonym sa...

Helt underbar är denna vallmo! Har själv sått denna sort i krukor för några minuter sen och håller tummar och tår för att jag ska lyckas! Vallmo, akleja och Iris är något av min trädgårds "tema" och om jag lyckas med denna ska den få en alldeles egen speciell plats. Tack för en toppenblogg!