måndag 26 maj 2008

Växthus

Den här veckan skall jag visa vårt växthus. Och det blir många bilder, bara så ni vet.

Det här växthuset är ett Euro-Serre hus från Willab & Garden. Modellen heter Maxi 4 - ett aluminiumhus med 8 mm isolerplast. Huset är 9,6 kvm stort, är 1,80 m i sidhöjd och 2,5 m i nockhöjd. Klicka på bilderna för att förstora dem.Det här växthuset har vi haft 7-8 år och vi är jättenöjda med det. Fördelen är bl a den höga sidhöjden. Ett problem som jag tror finns med alla de här mindre växthusen är nog temperaturen. Trots 2 st automatiska ventilationer och dörr så blir det oftast för varmt inne när solen står på som mest. Jag tror nog att isolerplasten skyddar lite för den starka solen om man jämför med glashus. (Fast glashusen är vackrare att se på.) Vi har valt att lägga marksten inne i huset och att odla i specialhinkar. Det kräver tätare bevattning men är mer lättskött och lättstädat när man på hösten tömmer ur hinkarna och tvättar rent inför nästa säsong.
(Titta på mitt fina olivträd utanför. Måtte jag kunna övervintra det!)Här är baksidan. På huset finns det stuprör som gör att jag kan samla upp regnvatten i två stora zinktunnor. Fast hittills i år har det inte blivit mycket av den varan - 2 mm regn sedan 1 maj.

Vi tar en snabbtitt inne.

Fortsättning följer.

Nu skall jag ta en fika och sedan väntar trädgården på mig.

Kram på er alla!

Bodil

11 kommentarer:

Lina sa...

Åh så mysigt! Vilken underbar helg vi har haft! Wapnö var trevligt1 Lite olika perenner fick följa med hem....

Åsa/asamia sa...

Ser underbart fint ut!
Hoppas gårdagen var en bra MorsDag.
*Kram*

Hemma på Landet sa...

Åh, vilket härligt och stort växthus du har. :-) Kramis

Anonym sa...

Jag är alldeles stum över hur det växer och gror hos dej, hur hinner du?! Själv har jag lagt en liten rabatt där jag satt lite rosor och då skulle det ju grävas stora hål och det är hårt i marken och så har jag lagt stora stenar i kanten, har kännt mej som en grävling och tycker det är jobbigt men så har jag tänkt på dej och alla stenar du lagt i din trädgärd och då skäms jag över mitt gnäll och tar nya tag he he,fågelholken är det sötaste jag sett och ditt växthus, säjer bara ÅHHHHH!!! Kramar och ha en skön vecka.

Elzie sa...

Ert växthus är precis perfekt i storlek. Så man kan gå in utan att behöva backa för att komma ut igen *s*.
Hoppas du har en bra dag. Här är den kylig så jag har satt på värmen!!
Kram Elzie

latara sa...

Det magiska med din trädgård är ju hur frodigt och samtidigt tuktat det är. Du har en osviklig känsla för ordning och lugn, samtidigt som växterna stormtrivs och verkar vilja vältra över allt med sin grönska. Det är så läckert!

Det där som du verkar ha fallenhet för, att styra upp det hela på ett så vackert sätt, det saknar jag. Men skam den som ger sig, jag ska öva upp min förmåga att få till det så där som jag drömmer om att ha det!

Kram!

Karin

Tummelisa sa...

Blir så avundsjuk. Har alltid önskat mig ett växthus sedan vi byggde huset (1992).
Vi kan inte odla något "ätbart" i marken här. Järnvägen har gått rakt genom vårt hus. Det kan visst finnas kvar något ämne i marken??
Ditt växthus ser helt underbart ut. Du har även en liten viloplats där inne såg jag.
Du får ha en fortsatt bra vecka, med odlingar och solsken, förhoppningsvis.
Kram Tummelisa

Marit sa...

Inte alls avundsjuk på det...

Det finns en award till dig i min blogg =)

Änglahem sa...

Åhhh Bodil!....lyckos dig med ett sådant fint växthus!!!! Vill ha!!!

Sittgrupp har du med ser jag, ser så mysigt ut! precis som det ska vara i ett växthus!! säger hon som inget har*fniss*

Självklart får du komma hit och titta och naturligtvis få fika!! skulle vara jättekul!!! Byta lite idéer och tankar! Bara hojta vännen!!

Kramar, Ulrika

Lindzi sa...

Här går jag och tänker på ditt ljuvliga växthus. Idag sprang jag på sådana tomatspiraler som du har och var tvungen att köpa det till mina. Jag vill också ha singel runt vårt. Det frasar ju så härligt. Får se hur vi får till det...

Eva Linnea sa...

Hej! Jag har just i dag blivit (nästan) klar med mitt växthus. Ett litet ett på 2 x 2 m från WillabGarden. Jag kollade in golvet i ditt växthus. Jag ska inte göra i ordning mitt växthusgolv i år utan det får vänta till nästa vår/sommar. Hälsningar från Eva Linnea/ Hälsoambassaden