onsdag 14 maj 2008

Trädgårdsbilder

Flera av er har efterfrågat helhetsbilder från vår trädgård. Känner mig väldigt hedrad skall ni veta. Nu skall ni inte förvänta er några stora saker och som jag skrev till "I villa grå" jag planterar mer efter hjärtat än hjärnan. Säkert ser den trädgårdskunnige att många växter är helt felplacerade, men jag har bara rabatter i söderläge och då får även bl a funkiorna stå där (med extra vattning). Trädgården ligger mig varmt om hjärtat och jag tror jag fått ärva det intresset från min mamma som hade rabatter som hette duga. Att fotografera helheter är inte så enkelt ska ni veta. Men vad gör man inte för sina bloggläsare. Jag hämtade stegen och klättrade upp på garagetaket, som tack och lov är platt.

Ja då sätter vi väl i gång. Samtliga bilder är tagna åt trädgårdssidan (baksidan), förutom stenmursbilden som är mot grannen åt norr. Klicka på bilderna för att förstora dem.
I cirklarna på gräsmattan står äppelträden och en perenn som heter rosenflockel. En cirkel är tom . Där hade jag ett silverax, men den plantan dog förra året och nu funderar jag på vad jag skall sätta där istället. Längst ner i högra hörnet ser ni blodhäggen.
Hela denna rabatten består av perenner och ett och annat litet ympat prydnadsträd. Jag har gjort gångar in i rabatten för att lättare komma åt och gjort enklare stenmurar för att få lite olika höjder. Tur att man bor nära ett grustag...
Detta är obelisken som finns överst på min blogg. Men än så länge har perennerna inte kommit så långt. Fram i juni ser det helt annorlunda ut. Då blommar det för fullt. Än så länge ser det lite glest ut bland plantorna men framåt sommaren är det knökfullt så det är inte mycket ogräs som kan komma upp.
Ja det här är nästan samma bild ser jag fast lite bredare. Längst till vänster har jag en liten, liten damm med en porlande sten. Den får ni se längre fram när jag har fått igång pumpen. Växterna har prioritet ett på våren.
Här ser ni lite av vårt växthus och en annan obelisk med en nysatt småblommig vit clematis. Den blå som fanns där tidigare har gått bort.
Här har jag kommit ner på jorden igen. Detta fotot är taget från öppningen i häcken (bukettspirea) och där längst bak ser ni garaget som jag stod på.
Och till sist får ni se min egentillverkade stenmur där brudspirean blommar så fint mot grannen. Stenmuren är dubbellagd, 30 meter lång och som högst ca 90 cm. Det är faktiskt min stolthet.Nu är detta vårbilderna. Vill ni att jag skall visa sommarbilder längre fram, eller är ni trötta på trädgårdsbilder? I alla fall så vet ni var jag är när jag är i trädgården.Kaffe, kaffetåren nu är det dags.Stor kram till er alla!Bodil

25 kommentarer:

Catharina sa...

Gud vad du är rolig som klättrade upp på garaget!! Men det blev jättebra bilder, särskilt den första tycker jag, där verkligen man får en känsla för hur det ser ut.

Kram Catharina

Hemma på Landet sa...

Tävlingen börjar om...
Vad vackert!:-)

Lise-Lott G sa...

hej! tack för kommentaren i min blogg.
1:a stämpeln är en "alota bugs" och den 2:a är en "alota kids".
köpte dem båda på mässan i Göteborg.

härliga trädgårdsbilder du lagt upp.

ha det gott.

kram Lise-Lott

Tummelisa sa...

Fin trädgård Ni har. Mycket arbete bakom den. Så vackert det ser ut.
Är Du som Madicken, klättrar upp på taket. Hade Du paraply också med Dig?
Kram Tummelisa

mariehill sa...

hejsan
kul att du hälsade på hos mig, välkommen åter. Vilka härliga trädgårdsbilder, och växthuset då?! Jag blir så avis, har tyvärr inget växthus. Det står högst upp önskelistan....
kram kram

Änglahem sa...

Hihi...Bodil...gav du dig upp på taket?!! Men Tack nu fick jag också klart för mig hur jag ska få bra helhetsbilder, från garagetaket ser trädgården väldigt vacker ut....får nog bli så.

Men....din trädgård!!! hjälp vad vacker den är!!! Nu har du gett mig nya idéer till makens stora glädje*fniss*, nä han klagar aldrig...väldigt hjälpsam och gräver och bär åt mig. Han har fått intresse för trädgård sen vi flyttade hit.

Förstår att du är stolt över din mur och det med all rätt!! Vilket mastodont jobb alltså!!

Drömhuset....ja inte bor vi i det, men vi har gjort det bästa av vad vi har och vi är rätt nöjda. Men igentligen skulle jag vilja ha ett gammalt hus....tur att drömma är gratis...

En vacker dag står jag utanför din dörr för att få sniffa och inspireras av din vackra trädgård!!!

Kramar, Ulrika

Elzie sa...

Du milde så vackert! Du tror väl inte du kommer undan sommarbilder nu?!?! Ser verkligen fram emot det *s*.
Ha en bra kväll.
Kram Elzie

Lena sa...

Vilken underbar trädgård du har, ser fram emot sommarbilder :) Är grymt imponerad av din egenbygda stenmur, den är verkligen jättefin.

Susanne L. sa...

Hej Bodil!!

Vad roligt att se din trädgård igen. Jag har ju haft förmånen att få se den i full blomning och i hela sin prakt. Hoppas allt är bra med dig. Hälsningar
Susanne L.

Lina sa...

Åh så fint!! När vi köpte vårt hus, fanns ingen trädgård alls att prata om. Håller på sakta men säkert på att bygga upp den. Roligt!!

latara sa...

Oj oj OJ - vad sägs om att byta trädgård? Du har skapat något så vackert, jag är helt frälst i rundlarna, det cirkelformade!

Jag har en utmärkelse till dig!

Kram!

Karin

kustnära sa...

Hej, hopp!
Jag tror att jag för första gången tappat hakan när jag besökt en blogg och de tär din!!!
Vilken trädgård - när man förstorar bilderna vill man bara kliva in i dataskärmen. Oj, vá fint ni har det!
Jsg själv är lite tokig i sten så jag blev helförtjust i hur ni gjort det, och alla runda former, wow!
Sen blev det ju inte sämre när man tog sej en titt inomhus.
Jag återvänder gärna, tack för all inpiration du delar med dej!
Há det så bra!

Frida sa...

Hej! Vilken underbar trädgård du har och en sån fin blogg. Hit kommer jag gärna igen!
Kram frida

ULLA sa...

Vilka kanonfoton, skönt att det var platt tak..

Och vilken trädgård, jättefin. Beundrar alla som orkar hålla på och ha det så fint. Det är absolut inget för mej, jag ser bara en massa tråkigt jobb framför mej.. MEN skulle gärna vilja ha det så.. Passa på att njut...

MissStorm sa...

Åh, vilken härlig trädgård! Tror inte att någon får nog av sådana foton!

Första gången jag snubblar in här så nu ska jag titta runt lite.

Anonym sa...

Hej, vilken imponerande trädgård,jag fattar inte hur du har lyckats lyfta alla stenar på plats, det är ju tunga...och vad mycket att vattna,jag har ju fullt sjå med min pyttelilla uteplats...Ha det gott i din vackra trädgård, Kram

Hemma på vår gata sa...

Hej!

Vilken underbar trädgård ni har... här har vi sått igen vart enda land vi hade med gräs. Just nu finns varken tid eller intresse att ta hand om det men kanske en dag!

Kram Annica

Jessika sa...

Hej Bodil!
Oj vilket jobb du lägger ner, mycket fin trädgård. Skall spara din blogg som favoriter och få lite tips och ideér om trädgård m.m.
Roligt att du klättrade upp på taket för att ta kort.:)

Om du vill dela med dig med tips och samtidigt kan vinna en bok så gå in på Ankans nya blogg
http://ankansoas.blogspot.com/

Hälsnigar från en som inte är så grön om fingrarna men försöker.

Toktilda sa...

Hejsan gud vad glad jag blev när jag fick kuddfodralet! Vilket fint kor du gjorde!!! Jag ska köpa en kudde nästa gång som du skrev, tack så mycket!!

kram matilda!

C De-sign sa...

VILKEN UNDERBAR STENMUR!!!! har du gjort den själv????????? HUR???? är det murat eller bara lagt på varandra??? Jag har ännu inte hittat "mitt grustag"...jag skulle vilja göra lite stenmurar i sommar ....... kanske du kan ge mig tips???? Din trägård är ju helt ljuvlig...så fint med dessa "rundlar"...kan tänka mig när allt är full blom!!! Just nu hinner jag inte med trädgården.... men snart kommer sommarlovet! Ha en skön fredagkväll! Kram fr C

Anonym sa...

Hej Bodil!

Vad kul att du gillade bilderna från Matildas kalas.
Visst är den sista bilden härlig!

Vilken helt underbar trädgård du har. Vad duktig du är. Det syns att du älskar det!
Vad synd att vi inte bodde närmare för du hade gärna fått komma och hjälpa mig.

Ha en underbar helg med dina nära och kära .
Kram Bodil.

Ann-Catrin / finthemma sa...

Bodil!!

Du ger oss hjärtsnörp här..upp på taket...hihi jag kan se dig framför mig.. tänk vad gör inte vi bloggisar för varandra!!

Riktigt vacker trädgård... jag känner mig priviligierad att få se den.. så vackert planerad in i minsta detalj.. så där vill jag också ha det..men det får bli i nästa liv... har inte så gröna fingrar som du!!

kan du inte visa ditt växthus lite mer... jag vill ha inspiration tack!!
ja du ser.. nu är vi där och kräver igen

Tack gulliga du för att du delar med dig!!!
kram A-C

Hemma på Landet sa...

Nä gumman, jag ska inte till Haparanda...haha...Du vet Maja alltså...hon är lik mor sin förstår du. *s*

Elina sa...

Jag tappar andan varje gång jag kikar in här. Så mycket vackert!

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog