torsdag 5 mars 2009

En som vet!!

Tack för era gissningar. Ja vad är det för en mekapär jag har stående i vardagsrummet!!! Ni har gissat att jag slipar, slår hål i läder eller annat material, svarvar, gör smycken, sätter fast öljetter, tillverkar egna öljetter eller stansar något.

Men rätt svar är: Jag gör knappar.Tygklädda knappar som jag skall använda till mina kuddar istället för dragkedja bak.



Maskinen är en knappstans. Det låter ju som om det bara är att mata in knappar så kommer de ut färdiga i andra ändan eller hur. Men det är faktiskt ett riktigt hantverk. Först skall tyget klippas i lagom stora cirklar. Sedan skall knappstommen kläs fint med tyget, en knappbaksida skall placeras i stansen och sedan placeras knappstommen i stansen, man drar till i veven och förhoppningsvis har du lyckats få en finfin tygklädd knapp.

Den här knappstansen har varit med i många, många år och man kan ju bara tänka sig hur många knappar som är tillverkade under årens lopp.
Min väninna Rosita (som driver Getinge Hemtextil) hade plockat ner apparaten från vinden tillsammans med ett antal lådor och kassar med tillbehör. Det fanns ingen beskrivning!!! Trodde aldrig att jag skulle få till det. Men efter en kvälls funderande och flera försök så har jag knäckt koden och gör nu jättefina knappar.

OCH SÅ TILL VINNAREN.

Rätt svar fick jag på min mail från Linnéa Bäversjö. Maila din adress så kommer det ett tyghjärta med posten.

I morgon skall ni få se mina nysydda kuddar.

Vi hörs!

10 kommentarer:

Tummelisa sa...

Klart att Du skulle lyckas med det, att göra knappar alltså. Grattis till vinnaren! Det var en ovanlig "apparat". Har gjort liknande knappar en gång i tiden, men på annat sätt, för hand.
Du får ha ett trevligt veckoslut.
Kram Tummelisa

Eva sa...

Nu blir jag verkligen avis. En sådan har jag velat haft länge. Det var ju synd att jag inte var inne och kollade din blogg tidigare i veckan , jag viste direkt vad det var. ;) Hade tillgång till en sådan för länge sedan men nu är det svårt att få tag på klädda knappar.

Kram Eva

annmari sa...

Va häftigt att göra egna knappar. Ska bli skoj att se sedan

Mija sa...

Så härlig du är Bodil! Göra knappar...Underbart:)

Kram Mija

Änglahem sa...

Hej Bodil,

Jaaa! visst var det vår i luften igår! Hade ju kunnat vara en härlig dag idag med om det inte varit för den förbenade vinden!*grr* Men solen skiner, och då känns ju onekligen livet lite roligare!

Vilket pillgöra du håller på med, men så fint det blir, kan tänka mig att det blir fint på kuddarna!

Har du frösått något ännu? Du som har växthuset sen och allt, varmt och gott för det små liven när det väl blir lite varmare.

Ha det gott!
Kram, Ulrika

MiaMaria sa...

Så kul att ha en sådan hemma :) Jag har testat en sådan på en möbelfabrik som låg mitt emot mina föräldrars hus när jag var liten. Då insåg jag inte hur kul det kan vara ;)

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

En sådan maskin känner jag igen..sedan mina år på beklädnadsteknisk.
Kram Lotta

Eva Linnea/Häxor o Änglar sa...

Aha, vad fiffigt! Pilligt att få det rätt, men ursnyggt när man får till det, är jag säker på. Ser fram emot att få se resultatet.
Kram EL

Susanne L sa...

Hej Bodil!
Är E från granngården Eli eller?? Har i så fall köpt en fårskinn där för några år sedan till barnvagnen...
Ha det bra Bodil så hörs vi någon dag.

Anonym sa...

Hejsan! Ja man skall väl lämna en liten hälsning när man nu tassat runt i din värld,fårskinnen är nog bara helt underbara, vackra att se på. Min dotter rekommenderade mig att tassa runt här, o hon hade rätt just underbart man får lust att fixa nya kuddar, men egna knappar NEJ inte av den sorten du fixar,måste vara pilligt men kul.Mitt liv i Fare är min dotters blogg.En go helg önskar jag