tisdag 2 februari 2010

Kyndelsmässodagen - "lilla jul"

Jag är uppvuxen på en lantgård. Och som jag nämnde i förra inlägget så var vi och är vi en stor släkt på min pappas sida. Pappa hade nio syskon, alla underbart skojiga och pigga. (Idag lever endast två av syskonen.) Och naturligtvis blev vi en faslig massa kusiner som hade jättekul tillsammans. Mamma var däremot enda barnet och på hennes sida fanns det inte många släktingar att umgås med.

Från min barndom minns jag särskilt alla dessa julkalasen som började vid jultid och höll på in i februari - ja inte samma kalas alltså. Och oftast blev det mer än ett julkalas för att alla inte rymdes vid samma tillfälle. Vårt lilla hus fylldes av fastrar och farbröder, kusiner, grannar och goda vänner. Mamma hade att göra långt innan med all mat, kakor och godis.

Och när alla hade ätit så samlades kvinnorna i köket för att plocka undan maten och för att hjälpas åt med disken. Karlarna satt kvar och drack grogg, rökte och spelade priffe. Och alla vi barn lekte så det stod härliga till. Ja du milde vilka tider.

Jag minns särskilt att de allra sista julkalasen hölls in i februari och att det kallades för lilla jul. Då fick det göras ny julmat för det man gjorde till jul var ju slut sedan lång tid tillbaka.

Och bara för något år sedan fick jag klart för mig att det var Kyndelsmässodagen som var "avslutningen" på alla julkalasen och att den dagen även kallades för "lilla jul".

Jag har sökt på www.svenskakyrkan.se och där läst följande om Kyndelsmässodagen:

"Kyndelsmässodagen eller Jungfru Marie kyrkogångsdag
Ordet kyndel har samma bakgrund som engelskans candle och betyder bloss. Kyndelsmäss är en ljushögtid där vi minns hur Maria, 40 dagar efter födseln, bar fram Jesus i templet. I delar av landet firades kyndelsmäss förr som ”lilla julafton”."

Jag önskar er alla en fin Kyndelsmässodag. Här har snön mer eller mindre vräkt ner och det väntas komma mer. Verkligen ovanligt för oss här på västkusten.

Kram

Bodil

11 kommentarer:

Tummelisa sa...

Här snöar det till och från mest hela tiden, men i morgon ska det visst bli snö hela dagen. Vilken vinter, mycket snö att skotta (om man orkar). Hoppas Du också får en fin Kyndelsmässodag. För vår del börjar det dra ihop sig nu till semester. I morgon är sista dagen jag arbetar innan semester, skönt.
Ha det nu så gott, vila och ha det skönt, låt Dina närmaste "serva" Dig.
Varma kramar och tankar från Tummelisa

Susanne sa...

Ja jag är glad att jag höll mig hemma idag..Undrar hur det blir i morgon för här snöar än..men tänk vad vi kommer att njuta av våren när den väl kommer..massa varma kramar till dig i snöyran..Susanne

azalean sa...

Vi är nog snart insöade i Borås! De är kanske ni också?
Vad roligt du berättade om julkalasen förr, visst känner jag igen din beskrivning och tänk att de känns ändå inte så längesedan (men de vågar man inte säga högt). Du undrar om jag putsat mina tenn-pryttlar, både och, den stora skålen var rätt blank så jag putsade den lite till, med stålull. De andra har jag bara diskat med vatten och diskmedel. De flesta tycker jag är finare om de inte är så blanka, för då blir dom silver-lika och tappar en del av tennlystern.
/Kram Anita

Lisas torp sa...

Så roligt att minnas gamla tider!

Ja, vilka julkalas det kunde vara! Jag får en bild av scenerna ur Emil i Lönneberga, likaså Fanny & Alexander förstås.

Jo, självklart vet jag att det är en kyrkohögtid och vad den står för inom kyrkan. Jag tycker bara det är lite intressant hur ofta rent hedniska riter sammanfaller med vårt kyrkoår och att många saker är gemensamma..!

Vilket intressant inlägg!
Ha en fortsatt fin kväll!
Kram
Lisa

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Lärorikt! Min pappa fyller år i dag (82 år), så det ska jag komma i håg att berätta för honom. Det är ju faktiskt ingen som har namnsdag i dag. Att det har kallats "lilla julafton" hade jag ingen aning om. Inte det där med Jesusbarnet heller.
Kram

Anonym sa...

O vilka underbara bardomsminnen.
Det är just sådant man gömmer i sin minnesburk o tar fram då o då.

I dag kan man njuta mer än vanligt av ljusens underbara sken, tycker man skall fira allt som går att firas i detta mörkgrå vädret.

Massa gotankar till dig denna kväll, säkert myses det i stugan, o ljusen är tända Kyndelmässodagen. Kram från en Tassare

Lisa-Maja sa...

Hej!
Så intressant, hade ingen aning om "lillajul", däremot kommer jag ihåg alla kalasen från när jag var liten, det är stor skillnad på nu, åtminstone i de trakter där jag bor. Min släkt på mammas sida som kommer ner ifrån Halland har däremot helt andra traditioner med mycket och många kalas. Drömmer om ett riktigt gammaldags julkalas á la Fanny och Alexander.....
Här har snön också vräkt ner hela eftermiddagen och kvällen, så nu tycker jag att det räcker.

Önskar dig en fin vecka och var rädd om dig.
kram lisamaja

Birgitta sa...

Det var roligt att läsa om din historia. Min pappa kommer från Danmnark och har också 9 syskon. Idag lever alla utom 1. Jag har 52 kusiner. Många barnbarn samlades hos farmor i Danmark på somrarna och hon hade alltid plats för oss. Det är många glada minnen därifrån.
Må så gott.
/Birgitta

essemia sa...

Vilka roliga minnen. Och visst är det fantastiskt med stora familjer. Min mor hade 10 syskon!! Inte konstigt att kvinnorna blev utslitna.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Karin sa...

Grattis til 50000 besökare.. OCh ETT stort tack för gardinerna och hjälpen att få den på plats. Daniel tycker det är så fint också. KRAMAR

Anonym sa...

Hejsan Bodil!

Bara en liten hälsning i vintertid, tänker på dig o hoppas allt rullar i din favör.
Varma tankar o klem från mig till dig denna söndag. ( Äppelkakan ) Tassare