torsdag 7 januari 2010

Strunt och 4:e behandlingen för Fru Gredelin

Vet ni vad en "strunt" är? Det visste inte jag förrän igår när jag skrev om min julgran som är översållad av granskott. Då fick jag en kommentar av Eva Linnea som skrev så här:
"Skotten på gran (och tall med för den delen) kallas STRUNT. Är det allmänt vedertaget eller är det bara nå´n som lärt mig det? Jag vet inte. De spädaste strunten kan man äta och det smakar faktiskt riktigt gott. Det är visst en massa C-vitaminer i dem."

Jag blev så nyfiken att jag slog upp "strunt" i Svenska Akademiens ordlista. Och mycket riktigt "strunt" betyder inte bara bagatell utan även tallskott och även granskott.

Det borde ju jag känt till, som är delägare i en liten skogsfastighet....

På tal om granskott, eller stunter, så kommer jag ihåg att en underbar kvinna som sjöng i kyrkokören när jag även sjöng där, hade gjort hostmedicin av bl a stunter. Hon hade sett det i en tidning för många, många år sedan - ett gammalt rumänskt recept om jag minns rätt. Jag har för mig att jag fick det av henne. Måste leta bland mina recept. Det kan ta lite tid.....

4:e behandlingen för Fru Gredelin
Värdet på mina vita blodkroppar har rättat till sig på en vecka så idag var det dags för den 4:e cellgiftsbehandlingen. Kl 9 skulle jag vara inne på sjukhuset. Så det blev att gå upp betydligt tidigare än vad jag brukar göra.

Vet ni jag har blivit en riktig sömntuta. Lägger mig oftast vid 22 eller 22.30 och sover lätt till kl 9 till 10 nästa dag. Förmodligen behöver min kropp all den här sömnen. För på dagarna är jag sällan trött och jag sover aldrig på dagtid.

När jag kommer upp tidig förmiddag så har käre maken varit ute med hunden, tagit in tidningarna, skottat vid behov, eldat i vår braskamin, jobbat en del (han arbetar ju hemifrån sedan snart ett år tillbaka) och ställt fram frukost. Så det är bara att sätta sig vid dukat bord och höra veden spraka så gott i braskaminen och känna den goa värmen som sprider sig i vårt hus.

Rätt behagligt kan man säga, men det blir lite si och så med mattiderna resten av dagarna.

Och för er som undrar så kan jag berätta att jag mår bra efter behandlingen.

Ja det var det hele!

Ha det gott!

Kram Bodil

13 kommentarer:

Familjen Norén sa...

Härligt att sova länge det ska jag också göra om ett par år... Kolla in min blogg så ser ni att ikväll är jag också väldigt trött men kul har vi haft.

Kram från trötter

Tummelisa sa...

Du är gullig Du och bara pratar "strunt", nej jag skojar bara.
Skönt att Din cellgiftsbehandling gick bra, hoppas det håller sig så.
Skönt att Du kan sova om nätterna, det har jag svårt för.
Att bli uppassad av maken kan Du behöva, låter alldeles skönt och behagligt tycker jag.
Ta hand om Dig nu och vila bara så mycket Du kan
Kramar från Tummelisa

Ika sa...

Härligt att här att det har gått bra med denna omgången också. Att få en så härlig start på dagen med mannan du håller kär förstår jag håller humöret uppe!

Eva sa...

Det är så skönt att höra att du har det bra. Vilken tur att du inte blir dålig av behandlingarna.
Hoppas att du får må bra hela behandlingstiden.

Kram Eva

Villmarkstausa sa...

Tusen takk for hyggelig hilsen på bloggen. Jeg er ei aktiv dame.Langtids-sykmeldt. Må jo finne på noe;-)Male, strikke, blogge.
Jakter, men snuser ej;-))

Nå gleder jeg meg til det blir normal temp og ikke 30 kalde.Da blir det skiturer.
Ha ei fin uke!

Anonym sa...

Så gott att läsa dina blodkroppar var i ordning, så du fick cellgifterna.

Ja nu fick man lära sig något nytt,ja man är aldrig för gammal att lära.( Strunt ett kul ord på så vackra små ting )

Lycka till med hostmedicinen, kul att pröva. Allt gott framöver önskar Äppelkakan

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Kul att jag kunde bidra med nåpgot nytt till dig. Strunt lärde jag mig på en aromaterapikurs jag gick på Axelsons. Det ska bli kul att få ta del av ditt hostmedicinrecept, om du hittar det.
Lev väl och ta hand om dig!
Kram Eva Linnea

essemia sa...

Vad gott att du kan sova. Och skönt att behandlingen gick bra. Din make "sköter" dig perfekt verkar det som. Tar hand om allt runtomkring och det låter så gott.
Ha en riktigt fin fredag.
Kram Elzie

Frida sa...

Skönt att läsa att du mår bra efter behnadlingarna. Tänker på dig ofta och hoppas att allt ska gå bra! Kram

hemma på Hasselgatan sa...

Hej, tittar in och måste lämna en kommentar om "strunt". Visste inte att det hette så. Kan användas som "stärkande" & hostmedicin.
På våren plockar du de späda granskotten-täcker med vatten och socker. Får stå ett tag-blir lite brunt-smakar som hostmedicin.
Tala om naturpreparat!
Hoppas dina behandlingar ger positivt resultat!
Mvh
Agneta

azalean sa...

Snyggingen Ernst K. gjorde "strunt-sirap" han kallde de nog granskotts-sirap förstås. Han lade granskott i en glasburk och blandade med strösocker, de fick stå i solen i ett fönster till de smällt, jag har tänkt göra de men inte blivit färdig till de ännu.
Kram Anita

Anonym sa...

Hejsan Bodil!
tack för dina gulliga ord om Matilda. Hon växer så det knakar!

Cellgiftbehandling vad har jag missat? Är du okej?

Ha en skön söndag!
Kram Bodil.

Lisas torp sa...

Har nog aldrig hört talas om "strunt" i det sammanhanget - alltid lär man sej något. Men granskott har jag ätit, de smakar jättegott - syrligt liksom..!

Där ser man - så Carl Johan Bernatdotte bor alltså i krokarna där din kusin håller till? Vilket sammanträffande! Har aldrig hört talas om den herren, för han lär ju inte vara prins tydligen utan avsa sej visst titeln, men han är säkert hertig eller nåt.

Skönt att höra att du mår bra efter behandlingen!
Ha en bra och fin vecka!
Kram
Lisa