måndag 11 januari 2010

Rumänsk folkmedicin mot hosta

Minns ni att jag skrev om ett recept som jag fått av en körmedlem för många år sedan. Nu har jag letat igenom mina recept och tro det eller ej, jag har hittat det!!

Det är ju här som det behövs färska granskott.

Här följer receptet. Och som ni ser så är det nog tänkt till en storfamilj!!

En kasse färska granskott varvas med ett till två kilo socker (eller brun farin) i en glaskruka. Låt stå en månad i solen (dagsljus) och vänd den då och då. Innehållet blir rött av ljuset och saftar sig. Sila och blanda saften med en flaska brännvin (75 cl) och den väl silade saften av 1 kg citroner.
Inta medicinen matskedsvis.

Ur Huskurer och helhetsterapi
ICA:s bokförlag Gunilla Boman

Så här blandade min körkollega:

En beprövad blandning:
1 kg = 5 liter granskott
1 kg socker
1 37:a brännvin
½ kg citroner

Det är nog säkrast att lyda rådet att inta medicinen matskedsvis, men det står inget om hur många matskedar....

Ut i skogen nu till våren och plocka granskott - om man inte har egen skog bör man nog förhöra sig hos markägaren.

Så här ser vår julgran ut idag. Helt översållad av små späda skott. Tyvärr kommer de inte till sin rätt på fotot.Lycka till med den rumänska folkmedicinen!

Kram

11 kommentarer:

Susanne sa...

Oj det lät som en stark medicin,,fast ofta är naturens tillgångar det bästa . Förra året tror jag det va som vi hade massa skott på vår gran..
Ja fy o fy för din sjukdom blir verkligen ledsen när jag läser dina rader ibland..Så jäkla orättvist..Om jag man ändå kunde trolla!
Massa kramar till dig just bara för att du är du..Varm..
Kram Susanne

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Kul recept, absolut värt att pröva. Fast man undrar ju vad det egentligen är som har effekt mot hostan? Matskedsvis?! Ja, man får väl ta så många matskedar så hostan slutar ;), eller vad tror du?
Kram

Tummelisa sa...

Tar man tillräckligt många matskedar av den medicinen glömmer man nog bort hostan. I alla fall jag skulle göra det, tål inget...
Får väl börja leta efter granskott(strunt) nu.
Kul med sådana recept tycker jag.
Kram Tummelisa

Anonym sa...

Hej Bodil !

Det är vackert när granen får så fina skott, ja vist är det kul med naturlig medicin, den verkar litet stark.Tycker det är kul med alla dessa växter man kan plocka o fixa litet av. Läser just nu Lilla Klosterapoteket tänk vad duktiga alla munkar var, dom har lämnat efter sig ovärderliga skatter.

Så kommer en stor KRAM till dina underbara inlägg om just ditt o datt.

MASSA tankar o allt gott framöver önskar Tassaren Åppelkakan

Lisa-Maja sa...

Hej igen!
Jag håller också på att plocka bort julen, men det går sakta....just nu står alla saker uppställda inne i "finrummet" och väntar på att packas ner, granen ska plockas ur och ut, fastän den fortfarande är väldigt fin.
Har sett ett liknande recept på granskott, fast utan brännvin, har aldrig blivit att jag testat men kanske ska göra det i år och lite brännvin gör säkert ingen skada:).
Har läst lite mer i din blogg och såg att du brottas med en sjukdom, det låter inte roligt och känns fruktansvärt orättvist, Du verkar vara en kämpe, en positiv sådan och det låter som att du har go´a människor runt dig. Jag tänker på dig och hoppas att vi hörs snart igen.

Ha det så gott!
kram lisamaja

essemia sa...

Huga, vågar man ta den medicinen? Men den gamla folktron hade ju ine helt fel! Kanske skulle göra den till min tjuriga hals.
Ha en bra dag.
Kram Elzie

Lisas torp sa...

Tack för tipset på medicinen!
Det där med granskott lät verkligen nyttigt. Jag har hört från flera håll att det ska vara så nyttigt med granskott, och goda är de dessutom tycker jag.

Du har ju riktigt fina skott på din gran. Det är så vackert ljusgröna i färgen!
Kram
Lisa

Lilla kullan sa...

Oj, man kanske skulle ta och blanda det där. Man kanske blev frisk på kuppen.:-) Kram

Åsa/asamia sa...

Kikar in och tänker på dig ;0)
Jag hoppas att du mår OK, trots sjukdomen och att du har det bra med din familj och hobby.
Tack för besöket i min blogg, det är så kul att se att du varit in. Och visst är det Majapapper ;0)Jag älskar dem!
Ha en fin helg, kram ♥

Snor och Glamour sa...

Hej Bodil!
Jag blir lite orolig när du är borta från bloggen så här många dagar! Jag hoppas inte det beror på din hälsa utan att du helt enkelt umgås med dina nära och kära och har det bra!
Tänker på dig!
Varma kramar från Ann-Louise

C De-sign sa...

Huskurer är något man ska bevara tycker jag! Jag hoppas att du mår så bra du kan! Jag tänker ofta på dig och hoppas att alla behandlingar ska lyckas bra! Klok du är som vilar och sover länge, jag tror på att man ska "lyssna" på sin kropp. Skönt att din man finns hemma... det låter skönt att vakna till eldad kamin o dukad frukost! Jag vilar den här helgen! Önskar dig en fin söndag! Varm Kram fr C