måndag 14 september 2009

Äppel, päppel.....

Först av allt vill jag tacka för alla gulligt kommentarer. De värmer gott i Fru Gredelins hjärta ska ni veta.

Inför den kommande behandlingen (med infektionskänslighet o dyl) tänkte jag ordna med en del saker, bl a tidigarelägga det årliga tandläkarbesöket. Så jag ringde direkt i morse och kan ni tro jag fick tid redan 11.30 idag. Och det var som vanligt - bara lite tandsten. Skönt att ha det avklarat.

I år har vi inte alls lika stor äppelskörd som förra året. Fast egentligen är det rätt skönt. Förra året visste jag knappt vad jag skulle göra av alla äpplena. Men visst är det en underbar känsla att gå ut och plocka en skål med härligt friska äpplen för att göra en god äppelpaj. Det här receptet fick jag av min väninna Anita för säkert 20 år sedan. Så ni kan tro att det är gjort många äppelpajer sedan dess.
Äppelpaj
Skala och skiva 5-6 äpplen i en ugnsfast osmord form.

Blanda ihop den här degen/smeten och bred ut den över äpplena.
2½ dl vetemjöl
2½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 gr smält margarin

Grädda ca 25 minuter i 180 graders ugn.

Servera med vaniljsås.

Kan det bli enklare? Förresten känner ni igen pajformen. Den fick jag av grannarna när jag fyllde 40 år. Då var dom otroligt populära (alltså pajformarna men självklart även grannarna). Mitt pajlock skall likna en jordgubbspaj, men jag minns att det fanns en mängd olika.

Prova gärna receptet och lycka till!

Vi hörs!

5 kommentarer:

Susanne sa...

Hej..ja tänk jag har en precis likadan fast jag har aldrig vågat använda min..Dumt va!
Massa kramar till dig..

Tummelisa sa...

Har också en sådan pajform, men med äpplen på. Aldrig använt den som pajform. Vi har kvitton i den!!
Vet inte om dessa finns att köpa ännu(pajformarna alltså)?
Skönt för Dig att tandläkaren är avklarad. Här är det precis tvärtom, har just börjat med mina besök. Det kommer att bli åtskilliga. Troligtvis implantat osv...
Alla våra fruktträd äpplen, päron, plommon har någon slags "sjuka" i år. Det kanske blir några få äpplen som går att äta.
Ha det så bra Du kan, mina tankar är ofta hos Dig.
Kram Tummelisa

Erika sa...

Åt en jätte god italiensk plommonpaj i går men jag tror nog att din äppelpaj skulle slinka ner fint den med.
Hoppas innerligt att du mår bra!

Elzie sa...

Det såg riktigt gott ut. Får nog ta och göra en sån framöver. Men jag har inte sån fin form som du. Smakar säkert lika gott ändå skulle jag tro.
Ha det så gott.
Kram Elzie

Anonym sa...

Tänk att en person som man aldrig har träffat eller ens pratat med, kan få en att bli ledsen.Jag blev jätte ledsen över att höra att du blivit sjuk. Jag är väldigt ofta inne på din blogg och tittar. Lämnar aldrig någon kommentar, bara tittar och njuter. Min mamma är så lik dig till sättet. Bakar och inreder. Jag vet att hon tittar in till dig oxå ibland. Jag hoppas att allting kommer att gå bra även denna gången för dig.Kommer att tänka på dig . Kram....christine /tyrasmatte