onsdag 30 december 2009

Lite om min hälsa

Först vill jag säga God Fortsättning på julen till er alla!! Förmodligen har ni flesta fått en vit jul vilket även vi i Hallands kustlandskap fått. Det hör verkligen inte till vanligheterna.

Och så till min hälsa.

I slutet av november gjorde jag ju en ny skiktröntgen och tog en massa blodprover inför besöket på universitetssjukhuset i Lund. Av röntgenbilderna fick jag av läkarna i Halmstad veta att vätskan i lungsäckarna hade gått minskat mycket och att ett blodprov som kallas "tumörmarkör" hade halverats sedan före starten av cellgiftsbehandlingarna. Det här verkade ju positivt och jag kände mig riktigt glad fast jag egentligen inte vågade ta ut något i förskott.

Så kom vi till Lund för utvärdering av behandlingen hittills och fick träffa en dubbelspecialist. Det var han som gjorde den gynekologiska undersökningen under min narkos. Han skulle bl a undersöka möjligheten till en kommande operation i buken.
Senare på eftermiddagen fick vi (maken och jag) ett samtal med denne specialisten. Vi fick då helt klart för oss att någon operation kommer det inte att bli tal om. Det går inte att operera min buk eftersom mina organ där är så sammanväxta efter strålbehandlingen jag fick för 30 år sedan då jag hade en annan typ av cancer. Jag blev så ledsen.

Så nu får vi hoppas att cellgiftet kan pressa tillbaka tumörerna. Vid besöket i Lund hade jag fått 2 cellgiftsbehandlingar bestående av ett cellgift. Egentligen var tanken att jag skulle fått två olika. Men det andra cellgiftet var så elakt mot hjärtat så det kunde jag inte få (pga mitt hjärtflimmer). Men maken frågade då om man inte kan tänka sig att sätta in något annat cellgift upptill det som jag fått tidigare för att på vis kanske kunna få bättre effekt. Specialisten skulle undersöka saken.
Den här specialisten berättade också att min cancer är kronisk dvs även om den skulle pressas tillbaka nu så kommer den att blomma upp igen inom ett antal år. Och då blir det nya behandlingar. Och på vår fråga angående "tumörmarkörens" halvering så fick vi svaret att det inte alls innebär att cancertumörerna halverats.

Jag som var så förväntansfull när vi åkte dit var så fruktansvärt ledsen när vi åkte hem. Det här var som att få en spann kallt vatten över sig. Det var verkligen inte det beskedet jag ville ha.

Dagen efter vårt besök i Lund var det dags för den 3:e cellgiftsbehandlingen här i Halmstad. Och då fick jag två olika cellgifter. Så skönt att vara tillbaka i Halmstad med de underbara läkarna och sköterskorna som finns här.

Som väl är går det riktigt bra med behandlingarna. Jag mår inte illa och jag kan äta all mat och den smakar som den ska. Vikten håller sig stadigt. Nu när jag fick det nya cellgiftet upptill så skall jag få behandling var 4:e vecka och fortsätta att ta blodprov varje vecka.

Veckan före jul ringde en av kontaktsköterskorna och berättade att mitt hb hade sjunkit igen och att jag var välkommen in för att få två påsar nytt blod. Man blir så väl omhändertagen hemma i Halmstad.

Och idag den 30 december skulle jag fått min 4:e behandling, men igår fick jag ett samtal från kontaktsköterskan. Hon hade i gårdagens blodprover sett att mina vita blodkroppar var för låga för att ge behandling, så jag får vänta en vecka och se om det kan ha rättat till sig. Det får vi hoppas.

Jag är så oerhört tacksam att jag mår så bra som jag gör. Vanliga dagar här hemma känner jag mig inte något sjuk. Trött är jag på mornarna fast jag sover länge. Men jag har ju inga tider att passa så jag ligger gärna kvar och drar mig.

Ja då vet ni lite mer hur det går för Fru Gredelin. Nu är det bara att hålla tummarna att behandlingarna skall ge ett bra resultat!!!

Kram på er alla

Bodil

13 kommentarer:

Tummelisa sa...

Oh, vet inte vad jag ska säga Bodil. Blir så innerligt ledsen för Din skull. Tycker det låter väldigt jobbigt för Dig och Dina anhöriga alltihopa.
Har dock min fasta övertygelse att Du kommer att klara allt som Du måste genomgå, även om det blir väldigt tufft för Dig. Du måste kämpa på så mycket Du orkar.
Tur i oturen att Du trots allt mår skapligt.
Man har också rätt att vara ledsen ibland när man har det så jobbigt som Du , det gör inget att omgivningen ser det. Din ton när Du skriver i Din blogg låter alltid så positiv ändå. Du har all min beundran som kan skriva om så här svåra saker.
Nu måste jag sluta skriva, tårarna rinner är så ledsen.
Många styrkekramar och tankar går till Er, framförallt Dig.
Tummelisa

Tummelisa sa...

Glömde att säga GOD FORTSÄTTNING!
Kramar Tummelisa

essemia sa...

Vi kan bara hoppas och önska att allt ska gå bra. Förstår så väl att du från att ha blivit så glad, åkte ner i ett mörkt hål när den andra doktorn sa något annat. Jag blir så ledsen för din skull. Vi kan bara hoppas att 2010 blir ett bra år för dig.
Kramar i massor, Elzie

annmari sa...

Många styrkekramar från mig med ett hopp om att nästa år ska bli ett bättre år för er

kram

Ika sa...

Många många gôr goa kramar från nära Hallandsgränsen. Önskar dig o din man ett härligt nytt år och jag hoppas såå att du mår ännu bättre snart.

Mia sa...

Många styrkekramar från mig och hoppas att 2010 blir ett gott år för er. Gott Nytt År på dig.
Kram Mia

Susanne sa...

Jag blev så ledsen när jag läste dina rader..Det finns inga ord ..Mina tankar hos dig och din familj.
Massa varma kramar till dig inför det nya året som kommer ..Gott Nytt år..Kram Susanne

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Det var en väldigt "tråkig" läsning från dig i dag. Men du verkar hålla humöret uppe och skriver så positivt ändå, trots att det måste kännas tungt och svårt med alla behandlingar och besked hit & dit. Jag tänker på dig och skickar många hälsovibbar till dig genom bloggvärlden.
GOTT NYTT ÅR önskar jag dig av hela mitt hjärta! Kram

Anonym sa...

Hej Bodil ! Så starkt av dig att kunna ge en sådan genomtänkt bild av din sjukdom, känner mig fattig men ändock rik när jag läst Din rader, DU GER INTE UPP. Ser ditt öppna o vänliga ansikte framför mig när jag läser dina rader eller skriver något till dig. Med den inställningen du har ger du hjälp till Din kropp, ord vad är det i sådana här tillfällen men ändock vill jag ge dom TUMMEN UPP tillsammans med din underbara fam kan man övervinna mycket.

( Jag har en väninna som har cancer o har följt henne nu genom hela hösten, har sett hennes svåra stunder, o känner mig rätt hjälplös. Men även hon tar fajt med allt det jobbiga JAG BEUNDRAR alla som just har den positiva andan,)

Tack Bodil för alla dina fina bilder o inlägg under 2009 som jag o många med mig har njutit av. Håller alla tummar tår o litet till för att du skall få ett gott år 2010. Mina tankar följer DIG o din fam. Kram från en bloggtassare ( Äppelkaksälskaren )

Anonym sa...

Kära, kära Bodil! Jag blir så ledsen för din & din familjs skull...Jag skickar över en bamse-styrke-kram från hela Cirkus Comstad och hoppas på ett riktigt Gott och mycke' bättre Nytt 2010! Tänker på dig massor...

Mija

Eva sa...

Jag tycker att du är en fantastisk människa Bodil. Att du orkar, jag har nyligen fått veta att en väninna har fått cancer i magen och man känner sig så maktlös. Man vet inte vad man ska säga eller göra. Jag hoppas att dina behandlingar ger ett positivt resultat.

Många kramar Eva

Anonym sa...

Käraste Bodil...önskar dig till att börja med ett Gott nytt år och att du dag för dag mår bra och tar hand om dig. Jag är glad att du är så öppen mot oss andra om hur det går med din hälsa...det blir lättare att hantera sjukdomen om man vet hur du mår. Som utomstående kan man ju aldrig veta om man ska prata om det eller inte...men den oron har du tagit bort :-)...tror att det är därför du får så underbart fina meddelande mm för du är ärlig, positiv, full av hopp och det skänker du till oss andra....så stark är du!!!!
Jag vet att jag kommer att få se dig som min hedersgäst nere på Kuskahusens Gårdshotell när det öppnar i vår/sommar. Ta med Börje så ska jag skämma bort er!

Kram från kusindottern :-)

Bittan sa...

Hej! Såg din blogg och vill bara tala om att jag tänker på dej, försök att finna styrka i det positiva!! KRAMAR Bittan