lördag 19 december 2009

Kristallen den fina

Jag är ruskigt förtjust i kristallampor. Och det märks i vårt hem. En del kommer från auktioner och andra från antikvitetsaffärer.


Vi börjar i hallen. Där har vi två st sådana här lampetter - en vid var sida om den förgyllda spegeln. De här är riktigt gamla. Det ser man bl a på fästet i kristallprismorna.


Den här hänger i taket i hallen - ganska liten. Den är av lite moderna tillverkning. Men rätt fin ändå.


Den här hänger över matbordet i köket. Den köpte jag på auktion i mitten av 1980-talet för 750 kr. Av företaget som drog om elen i den fick jag veta att den har handslipade prismor. Den är tillverkad under första hälften av 1900-talet.


Den här hänger över skrivbordet i arbetsrummet. Modellen är Oscariansk och är från slutet av 1800-talet. Den köpte jag på auktion för drygt ett år sedan. Fick den för en dryg 1.000-lapp. Men det saknades mängder av prismor för att inte tala om alla som var kantstötta. Så jag fick beställa nya. Och då blev den precis lika fin som jag hade tänkt mig.


Den här hänger över matbordet i vardagsrummet. En mäktig empiremodell. Köpt hos antikvitetare för 8-10 år sedan i fantastiskt fint skick.

Alla våra gamla kristallampor har fått ny el. Och så använder vi oss av klara skruvade glödlampor. Dimmer har vi till alla.

Men hur kommer det att bli efter nyår då mängder av glödlampor kommer att försvinna. Jag har inte en susning hur det blir med dessa skruvade glödlampor. Hoppas de kommer att vara kvar. För hur skulle det se ut att sätta energilampor i gamla fina kristallkronor????? Visst, jag är väldigt mån om miljön, men jag vill också ha det lite fint hemma.

Idag har vi varit i mitt barndomshem hos min lillasyster Carina för att hämta ved till vår braskamin och för att hämta en julgran. Snälla systern hade redan varit i skogen och huggit en till oss. Den luktar så gott av terpentin. Och varsin marsipangris fick vi med oss hem. Smaskens!!

En fortsatt skön vinterhelg önskar jag er alla!

Kram

12 kommentarer:

Tummelisa sa...

Vilka vackra kristallampor Du har.
Hoppas verkligen lite skruvade glödlampor får vara kvar. Här finns bara en kristallkrona och två kristallampetter som vi har i vårt matrum.
Tycker också om granlukten, vi har köpt vår gran, en kungsgran. I många år hade vi plastgran, men det är inte alls samma sak.
Kramar till Dig som ger mig så mycket genom Din blogg.Fortsatt trevlig helg.
Tummelisa

C De-sign sa...

Det år ju så vackert med kristallkronor! Underbara bilder på dina fina kronor! Jag har en med bara levande ljus i ...den tänds varje år på nyårsafton.......
Och du så MÅNGA julkort du gjort!!!!!!!! Vilket jobb!!! Nu önskar jag dig fina mysiga, pyssliga dagar ...... Stor Varm Kram fr C

Susanne sa...

Jag vill titta inom och önska dig en fortsatt skön helg..Massa kramar Susanne

Erika sa...

Kom marsinpangrisen från ladugården?! Snäll syster som ordnat med granen åt er!

Annelis hantverk sa...

Oj så vackra lampor! Jag har alltid tyckt om kristallkronor men har ingen nu. Kanske jag borde gå på nån auktion för att hitta en som är antik.
Ha en skön helg!

Elzie sa...

Vilka vackra lampor. Och jag håller fullkomligt med dig. De får nog lägga manken till och tillverka lampor som ser snygga ut också. Nu är ju energilamporna hemska tycker jag. En del är så långa så man kan inte ha dom i en vanlig skärm utan att de syns. Tråkigt.
Det lät mysigt att åka och hämta julgran. Ja, jag får gå ner i källaren jag, hihi.
Hoppas du har en bra kväll.
Kram Elzie

Eva Linnea sa...

GOD JUL önskar Eva Linnea

Anonym sa...

jag vill önska dig och din familj en riktigt GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Kramar i massor, Mija

Lisas torp sa...

Oj, vilken samling kristallkronor du har! Så vackra och olika de är också! Jag kan tro att det är jättevackert hemma hos dej!

Glödlamporna ja. De måste väl ändå hitta på alternativ som passar till kristallkronor och liknande!

Så härligt med både julgran och kamin...och marsinpangris till råga på allt!
Ha det gott med det ev. julstöket som är kvar innan jul!
Kramar
Lisa

Susanne sa...

Kära fru Gredelin..Inte vill jag att du ska flyga upp i luften men lite kål hoppas jag att du kan äta..Verkar va många som inte ätit eller knappt hört talas om Brunkål..Nu massa kramar till dig..Susanne

C De-sign sa...

Nu är det underbart i huset...vila och ledighet och lagom med pyssel.... Jag vill önska dig EN RIKTIGT FIN JUL STOR VARM JULKRAM till dig fr C

Mia sa...

Jag önskar dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Kram Mia