onsdag 29 juli 2009

Bärplockning

I år är det ju otroligt gott om blåbär - i alla fall i våra trakter. Mina yngre systrar har varit ute och försett sig rejält med blåbär. Ena systern plockade 15 liter på två timmar i förra veckan. I halländska mått mätt är detta otroligt bra. Och sedan dess har hon plockat minst lika mycket till. Så idag körde jag iväg tillsammans med grannarna till mina barndoms skogar med hinkar och bärplockare - eller bärarepor som vi säger här.

Vi hann plocka två timmar inklusive fika och då hade vi tillsammans ca 15 liter blåbär och ca 8 liter lingon.Själv är jag fruktansvärt ovan att plocka med bärarepa så det fanns en hel del skräp att plocka bort. Så jag insåg snabbt att det inte gick och plocka bort allt skräpet för hand. I mitt barndomshem fanns det en stor apparat ute på logen - en harpa eller en slags manuell tröska - som bl a användes för att grovrensa bär i. Man vevade på en vev och då blåste alla blad och annat skräp bort.

Nu har jag ju ingen harpa så jag fick klurat ut något annat. Det fick bli hårtorken. Jag hällde upp lite bär åt gången på tidningspapper och sedan satte jag hårtorken på kall luft. Och sedan blåste jag på utav bara tusan. Jättebra!! Blad och barr flög åt alla håll. Och bären blev rena och fina. Man får ju vara lite effektiv.Fast jag tror inte ni skulle vilja se min köksbänk efteråt....


Det blev en finfin paj också. Den skall smaka bra nu i kväll. Resten av bären har jag lagt i frysen.

Kram

5 kommentarer:

Tummelisa sa...

Vilka fina blåbär. Att Du bara orkade plocka så mycket.
Här är också gott om blåbär, stora är de också. Gott att ha!
Kram Tummelisa

Ika sa...

Den där pajen ser inte helt fel ut. Hoppas den smakar lite gott som det ser ut.

Lina sa...

Oj med bär! Den där pajen ser inte fy skam ut!! Till hösten tänkte jag ta tag i mitt scrappande igen! Dels vill jag göra ett album om Tanzania och ett till bröllopet. KAnske du kan komma med lite ideér och tips och råd. Skall du ha på kurser på Mi ma i höst elelr vara med på pysselkvällar? Ha en bra dag!
Mvh Lina

Mija sa...

Gud så gott - när kan jag komma:) Du är så himla piffig Bodil - tycker om dej!

Kram, Mija

Joanna sa...

Hej Bodil! Tack för tipset.
Jag har precis kommit hem från Stockholm nu. Vi hade jättekul!
Hotellet var riktigt mysigt.
Och trevlig personal.
Men det fanns en McDonalds resturang brevid. En dag när vi beställde en naturell hamburgare
till Nellie, och när vi fick vår
mat så öppnade Nellie sin hamburgare och då var det ketchup på den. Då blev mamma arg och gick och klagade. Men då sa kasörskan att vi hade beställt det. De började bråka, men till slut så fick vi det vi beställde.

Mmmm....blåbär. När jag var hos min kompis Ebba så har hon en hel skog fullt utav blåbär.
Jag fick med mej lite hem!

Kramar Joanna