fredag 18 januari 2008

Nån som gillar citrusmarmelad?

Då tycker jag ni skall prova att koka egen marmelad. Receptet har jag fått från Britta i Borås. Jag har dessutom fått flera burkar av henne tidigare. Syrligt god.

Så i går kväll skar jag allt i små bitar som sedan fick stå med lite vatten över natten innan det var dags för koket idag.



Trefruktsmarmelad
4 apelsiner
1 grapefrukt
1 citron
1 liter vatten
1,8 liter socker (1½ kg)
2 tsk citronsyra

Borsta frukterna väl i varmt vatten. Skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Ta bort kärnorna och knyt in dem i tunt tyg (gasväv). Blanda frukt, vatten och kärnor i en gryta och låt stå över natten. Koka sedan sakta under lock 45 minuter. Rör i sockret och koka utan lock (minst) 45 minuter. Gör geleprov. Ta upp kärnpåsen och rör ner citronsyra utrörd i lite vatten. Häll upp marmeladen på varma burkar. Låt svalna och tillslut.


Det fanns inte en enda kärna i mina frukter och jag fick koka mycket längre än 45 minuter utan lock - säkert 35 minuter extra.


Lycka till!


Nu skall jag fara in till stan för att bl a fylla på i skafferiet och kylen. Får nog ta en kaffetår innan.


Kram Bodil

8 kommentarer:

Zanna sa...

Vilken mysig blogg du har, ett riktigt guldkorn. Marmeladen ser ju fantastisk ut. Ha en trevlig helg :)

Marie sa...

Marmeladen ser jättegod ut, tack för receptet!

Ha en trevlig helg!
Kram Marie

tummelisa sa...

Måste nog prova marmeladen. Tycker om det som är lite syrligt. Hoppas det går bra att handla.
Trevlig helg.
Kramar från Tummelisa

En Doft Av Danmark sa...

Mmm...låter jättegott! Tror att jag ska testa ditt recept!

Kram
Dorthe

Agnetas shabby chic sa...

Vad gott det ser ut... får nog koka mej lite marmelad, Ha en skön helg Kram

Guldkorn i min vardag! sa...

Mums med marmelad ,ska prova receptet o baka scones någon helg framöver. Titta in på min sida jag har en utmärkelse till dig!
Kramar & snöflingor
Ulla-Bella

Catharina sa...

Det låter jättegott! Och ser smarrigt ut. Jag kan tänka mig att det luktar gott under tiden också! Det kanske man ska våga ge sig på. Fast jag gillar ju bäst marmelad utan skalbitar (så jag får köpa barnmarmelad, haha). Förra helgen bakade jag linfröbullar (av en anledning...) som är jättegoda! Imorgon är planen att laga lite storkok så vi kan ha matlådor några dagar i veckan, men vi får se hur det går - söndagar har en tendens att bli slödagar. Kram!

Änglahem sa...

Marmelad äts i långa banor i vårt hus. Har aldrig gjort det själv, men nu blev jag nog lite sugen på att prova.

Kram
Ulrika