onsdag 15 oktober 2008

Kardborrestång

Jag har fått en del förfrågningar angående upphängning av gardiner på kardborrestång, så dagens inlägg kommer att handla om detta.

Kardborrestång använder jag för att sätta upp helt plana, stela gardinkappor samt till hissgardiner.


Kardborreskena

Det är den här kardborrestången - från Lindhs - som jag använder mig av. Den köper man i metervara (95 kr/m hos Getinge Hemtextil) och får tillsågad exakt hur lång man behöver. Ändarna täpps igen med "stoppar".
Väggfäste finns antingen som 3 cm eller 5 cm.Väggfästet kläms fast i spåret på skenans baksida. Väggfästet skuvas fast i vägg eller fäst fast i en beslagsplatta, som jag naturligtvis inte har något foto på. Men jag menar de vita plattorna som ofta sitter ovanför alla fönster (i lägenheter i alla fall). Är ni med?
I spåret skruvar man också fast öglor för att dra linorna i om man sätter upp en hissgardin.


Det här är en lin-stoppare där man drar igenom alla linorna till hissgardinen.

Lin-stopparen klämmer man också fast i spåret på baksidan.


Och sedan är det ju bara att sy fast mjukt kardborreband på sin gardin och fästa fast mot det hårda kordborrebandet som finns på stången. Förstår ni hur himla bra denna stången är, framför allt till hissgardiner.


C-skena

Ett annat alternativ om man bara skall fästa upp en stel kappa är att använda en C-skena och ett 5-cm väggfäste.

I det här fallet får man köpa självhäftande kardborreband och klistra på stången. Och det här kardborrebandet sitter fast ordentligt.

Den här modellen är ju lätt att sticka ner i beslagsplattorna som jag nämnde om tidigare.


Utdragbar stång med böjar


Om man inte vill att gardinkappan skall hänga helt parallellt med fönstret utan att ändarna skall böja in och ansluta mot väggen, ja då kan man använda den här gamla hederliga modellen av skena.


I det här fallet får man också köpa självhäftande kardborreband och sätta fast på stången.

För att en rak, stel gardinkappa skall hänga riktigt rakt brukar jag lägga in en latta (är en riktigt kraftig "ståltråd" som används när man syr hissgardiner) i fållen. Då blir det rakt och fint.

Använder man sig av stången med böjar måste man även böja till lattan i samma form som stången och sedan trä den in i fållen. Då blir även den här kappan slät och fin.


I mitt kökHär ser ni min stela kappa som hänger 3 cm från fönstret och längderna som hänger på dekorstången.


I arbetsköket har jag två mindre rutor. Där har jag bara kappa. Nu har jag valt att sätta en slät kappa även här och då har jag använt mig av kardborrestången. Men jag har låtit dekorstången sitta kvar fast den inte gör någon nytta. Blir bara som lite dekoration i fönstret.

Är ni kvar????

Ja inte vet jag om detta bidrog till något, men fråga gärna om ni undrar över något.

Idag skall jag faktiskt ta det lite lugnt. Vi har inget uteväder så det blir bara korta rundor med hundarna. Det är ju älgjakt också så man får hålla sig utanför skogen. Ikväll skall jag och maken se Mamma Mia. Äntligen!!!

Kram på er alla!

9 kommentarer:

Elzie sa...

Smidiga saker det där. Bara man får dit den rätt med en gång så är det ju väldigt bra *s*.
Ha en skön kväll.
Kram Elzie

Tummelisa sa...

Tack för alla tips. Förstår vad Du menar nu.
Ska försöka mig på detta med kardborrestång.

Kram från Tummelisa

Lindzi sa...

TACK! Detta gillar jag massor. Tycker om strama raka gardiner utan krull.

Eva Linnea sa...

Ja men så fiffigt! Du förklara så pedagogiskt att jag blir riktigt sugen på att hitta nå´n stans att sätta upp gardiner. Jag har nämligen inte så många, gardidner alltså, men det kanske blir ändring på det nu? Jag har mest rullgardiner. Kram EL
PS Jag har fått kuddfodralet och har satt in pengar till dig. Så gulligt!! Jag kanske behåller det själv? Å så får "Bönan" titta på den när han/hon kommer och hälsar på mig. Nä, så blir det inte. DS

Guldkorn i min vardag! sa...

Så fiffigt med kardborrestång, riktigt snyggt med stel kappa. Gillar förresten dina rutiga gardiner.Har en kornisch i vardagsrummet,fick just en ide´ om att sätta kardborreband på undersidan av kornischen, på den skulle man kanske kunna sätta en stel kappa, vad tror du?
kram Ulla-Bella

Ann-Catrin sa...

Hej Bodil!!
nu komer jag äntligen och häösar på hos dig!!
och det var ju inte dåligt att få sig en lektion i gardinuppsättning.. man tackar!!

vad fina gardimner du har.. men det kunde jag ju förstå..

vad härligt ni hade det bra i Stockholm hos din dotter... tänk att ni fick jobba oxå.. men jag kan tänka mig du gosade med ditt lilla barn barna med..


STor kram och trevlig helg!
Ann-catrin

C De-sign sa...

Hej
Så mycket bra tips du delar med dig av! Snyggt också i ditt kök!!!! Önskar dig en skön helg! Kram fr C

Anonym sa...

tack för genomgången! jag har c-skenor i mitt studentrum men har aldrig sett sådana förut så var helt ovetande om hur jag skulle få upp mina nyinköpta gardiner. Efter mycket googlande hittade jag ditt blogginlägg och fick lösningen på mysteriet!
/Lisa

gunnel ericsson sa...

Tack för dina fina tips. Hur syr du en stel gardinkappa/ hälsningar Gunnel