onsdag 13 augusti 2008

Äppel, päppel.....

Det verkar bli ett riktigt bra äppelår i år. Vi har fem äppelträd - Signe Tillisch, Gul Rickard, Alice, Katja och Aroma.

I år är det första året som vi får frukt på Signe Tillisch och Gul Rickard.

Jag klipper träden själv och har gjort så ända sedan de planterades. Tidigare klippte jag alltid i januari-februari. Men förra året klippte jag i början av september. Tror nog att jag gör likadant i år. (Klicka på bilderna för att förstora.)
Signe Tillisch är vårt största äppelträd. Ett helt underbart matäpple. Ger det bästa äppelmoset. Första skörden i år, men en del äpplen ser lite brunprickiga ut. Kan kanske bero på en kraftig hagelskur tidigare i somras.

Det här är Gul Rickard. Det är det yngsta trädet. En chansning, men vi fick tipset från plantskolan. En gammal äppelssort. I år är första skörden. Skall bli spännande att smaka. Det finns bara fyra äpplen i år.

Detta är Alice. Har gett stor skörd under flera år, liksom även i år. Syrligt och gott. Tyvärr är trädet inte helt friskt, men det får stå kvar så länge äpplena är fina.

Detta är Katja, mitt absoluta favoritträd. Jag minns när jag satte det. Så litet och ynkligt med rätt dålig krona. Tänkte att det här kommer jag aldrig att få någon fason på. Men skam den som ger sig. Trädet är fortfarande relativt litet, men vad med frukt det ger varje år. Det är helt otroligt. Äpplena blir knallröda när de är mogna. Syrliga och goda ätäpplen.

Detta är Aroma. Ett ganska litet träd som ger ganska bra skörd varje år. Stora, saftiga och syrliga ätäpplen. För några år sedan var de verkligen superstora. De fyra största vägde tillsammans ett kilo. I år blir det riktigt bra skörd.


Sen har vi ett plommonträd - Opal - som ger blå, söta plommon. De är alla uppätna för säsongen. Det blev måttlig skörd i år.

Faktiskt börjar jag längta efter äppelpaj. Det är ju inte äckligt alltså.

Kram

8 kommentarer:

Familjen Norén sa...

Fina äpplen tycker vi.. Ida säger päple.. Vi gjjorde äppelpaj i Måndags mumsigt. Idas nya dagis verkar super bra. Inte lika nytt och frächt som i Onsala men det hade jag ju inte räknat med huset har ju 17 år på nacken. Hon verkade trivas bra. Och ska redan vara där en stund själv i morgon.
Tack för senast jätte roligt.
Kram

Tummelisa sa...

Vilka äppelträd Du har. Vi har bara ett som heter Lobo. Det är inte så gammalt heller. Päron, och plommon Viktoria har vi. Inte så många träd om man jämför med Dig. Vår tomt är inte så stor heller.
Vi har båda föräldrar med trädgårdar, jag älskar svärmors äpplen Oranier, små gulgröna.Tyvärr har det trädet inte gett så mycket skörd de senaste åren. Kanske börjar bli gammalt?, liksom svärmor (88 år9.

Kram från Tummelisa

Anonym sa...

OJ vad fina äpplen (och bilder),nu blev jag sugen på äppelpaj,synd att du bor så långt bort annars hade jag kommit med en liten korg på armen och lagt huvudet på sne hihi...KRAM

Elzie sa...

Vilka härliga äppelträd. Jag skulle gärna ha ett här också. Nu finns här bara ett klarbärsträd och ett plommonträd. Men aldrig någon riktig "fångst" från det sistnämnda. Vet inte vad det kan vara för problem.
Hoppas du har en bra dag i blåsten.
Kram Elzie

Ann-Catrin / finthemma sa...

Boddil!
dina äppelträd ser ju alldeles gudomliga ut.. och lagom höjd verkar de ha oxå!!
Härligt att du ver vad dina äppelsorter heter... för det vet inte jag.. alltså vad våra heter.. tänker varje år att jag ska ta reda på det.. för det är så gamla sorter... och så fantastiskt goda!!

Vad kul du tyckte om vårt badrum!!

men så söt ditt lila barnabarn gabriel är.. en liten konfekt!!

Stor kram A-C

Anonym sa...

Så gullig du är...jag ska åka ner till Veronica om en vecka och hjälpa till lite, det är mycket att göra nu när de köpt hus och snart flyttar men då susar jag förbi dej med tåget! KRAMAR och ha en skön dag!

Eva Linnea sa...

På min lilla tomt finns tyvär inte plats för något fruktträd. Sommarens första rabarberpaj och höstens första äppelpaj är ljuvliga! Ja, Linnea är min dotter. Kram

Hemma på Landet sa...

Härligt med alla äppelträd. Mumsigt med allt man kan göra med dem. Puss och Kram Stina:-)