torsdag 13 mars 2008

En skatt av porslin

Vad använder ni för porslin till vardags? Sedan en tid tillbaka använder jag Rörstrands Mon Amie. Jag fick en hel matservis av mina föräldrar i början av 70-talet. Den stod bara i skåpet och användes väldigt sparsamt. Så den plockades fram och nu används den dagligen.Den här servisen formades av Marianne Westman och tillverkades av Rörstrand under åren 1952-1987.

När jag gick förbi en antik- och kuriosaaffär här i stan såg jag i deras fönster att de sålde kaffekoppar till denna servisen. Så jag gick in och frågade om man måste köpa hela dussinet. Men nädå, jag kunde köpa styckevis. Vad tror ni att priset var? 400 kr för en kaffekopp med tefat....... Nja sa jag, jag tror jag får avstå. Milda tid! Jag har ju en skatt hemma. En hel matservis bestående av 57 delar. (Såg även att det på Tradera för en tid sedan såles en djup tallrik för 300 kr.)

På den här sidan visas delar till kaffeservis:


http://www.bothnia.se/index.asp?sida=produkter&knapp=antik&produktkat=porslinrorstrand&produkt=92


Till den här servisen har jag inte haft några lämpliga temuggar. Höganäs muggar i all ära - men inte till dessa tallrikarna. Men jag tyckte jag kom på en riktigt bra lösning för någon vecka sedan.På Cervera här i stan köpte jag nämligen 8 st vita Rörstrands Swedish Grace muggar. Härligt porslin och goda att dricka ur.


Den här serien har ju också några år på nacken - visades första gången på Stockholmsutställningen 1930. Formgivare är Louise Adelborg.

Här finns lite mer info om Swedish Grace:

http://www.rorstrand.se/web/rorstrandwww.nsf/pages/D783B00FDD351EEAC2257169008047DA!OpenDocument&Expand=1

Nu skulle det vara kul att se vad ni använder för köksporslin.

Ha det gott alla! Vi hörs snart igen.

Kram Bodil

9 kommentarer:

Ann-Catrin sa...

Ja du.. en riktig skatt har du hemma!!
Vi hade den servisen när jag var liten..men min mamma är en riktig "slängoman" så allt som återsår är nog min lillaa tallrik jag har i mitt växthus!!
Vad vi an vänder..ja du.. ganska mycket udda porslin faktiskt.. men inget Ikea... så fort jag ser de har mer än 4 tallrikar av något sött så brukar jag köpa det.. tycker det är roligt att byta lite då och då!!
Kram A-C

Handplockat sa...

Men HEJ
så glad du gör mej
en av dina favoritbloggar
det gör genast att det blev en mycket bättre Torsdag det här.

Det är ett familjeföretag som eg är tre företag så mitt huvudsakliga arbete är inte i butiken men jag sitter i damma byggnad så jag är ju där hela tiden.

Men för inköpen till "huset" fick jag åka ned själv och handla
Det är ju bland det roligaste jag vet att åka på formex och att denna gång få handla "min stil" känndes så rätt. (annars handlar vi till avdelningen "glasbutiken" typ duka/cervera) nog om mej men du funderade ju =)

kul att du visar porslin
helt underbara serviser bägge två
Om jag skulle köpa porslin i dag skulle det absolut bli sw grace / jag vet att det är lång leveranstid så rörstrand har lite problem där faktiskt

Mitt porslin?
hmm det måste jag nog visa någon dag =)

ha det bäst
och TACK igen

FannyRosanna sa...

hejsan! Vilka fina fat och glas, jag älskar den blåa färgen :)
Ha ett skönt lov kram Matilda

Tummelisa sa...

Väldigt söt Din servis. Tycker om stilen. Det är klart Du ska använda den. Vi har ärvt en matservis, och har börjat använda den även till vardags.Den har varit min mans farmors och är mycket gammal,men det är svårt att se på stämplarna vad den heter. Tror inte att den är svensk.
Kram Tummelisa

Marie sa...

Men Bodil, vad roligt, jag har också en Mon Amie servis, fast jag har kaffeservisen. Vi har alltid haft den som "finservis" när jag växte upp, men sen skiljde sig mina föräldrar och då blev den bara ståendes i ett skåp hemma hos pappa. När det var dags för mig att flytta hemifrån fick jag servisen, jag bara älskar den!

Jag har en salig blandning av porslin som jag använder till vardags, minsta gemensamma nämnare är nog att det är vitt, hihi.

Ha en trevlig kväll!
Kram Marie

Anonym sa...

Vi har Rörstrands Ostindia - både en hel del ärvt och en hel del nytt samt Sundborn, också från Rörstrand.

Jag längtar dock efter en helt vit serie att komplettera med...

Anonym sa...

Så mysigt inlägg och vilket vackert album du gjort med underbara foton! Kika in hos mig får du se mitt porslin!

Anonym sa...

Vi har också Mon Amie hemma som vi använder flitigt. Både kaffe och teservis samt några uppläggningsfat. Den är underbar och går aldrig ur tiden. En annan favorit som jag försöker spara ihop till är Picknick. Tyvärr är ju delarna så dyra så det lär dröja innan man får ihop det man vill...

Anonym sa...

Dom har börjat tillverka Mon Amie serien igen med bland annat muggar. Tänkte att det var intressant för dig att veta. Ca 149 kr per mugg.