söndag 16 december 2007

Julgranshuggning

Vi var ju på Liseberg igår. Jag kan ju säga att vi var inte ensamma där.... Milda tid vad med besökare, men fint var det. Bilder kommer en annan dag. För idag skall det handla om julgranshuggning.
Tog hundarna med mig och körde till min lillasyster Carina som driver mitt barndomshem som ligger strax hitom Smålandsgränsen. (Vi är delägare i en annan skogsfastighet, men där finns inga granar kvar efter stormen Gudrun och sedan efter stormen Per. Vi har planterat nytt men det tar sina år innan de är lagom stora.) Mitt barndomshem är rätt unikt - det har gått i släkten sedan 1650. Vi har en släkttavla som berättar detta.

Så till julgranshuggningen!


Lämpligt redskap att ha med sig ut i skogen!


Efter en stunds letande i skogen så står den bara där. Den skall jag ha!


Här ligger den min nyfällda gran.


Här är Pepsi som fullständigt struntade i att hjälpa till.


Här står den nyhuggen och fin. Min lilla gran du är så fin du luktar än av terpentin.


Nej, nej, nej! Vad är det här? Vem har lagt in den här bilden? Det är ju förra årets modell.


Här har mina systrar och jag stolta burit fram våra nyhuggna granar på gården. Visst är dom fina. Det är jag till höger. Vet ni mina systrar var taskiga mot mig när dom såg fotot. Dom undrade var min gran var. Nu är det faktiskt så att jag gillar glesa granar. Man skall ju kunna klä dom också. Jag minns när min pappa levde och han skulle hugga gran åt oss. Han kunde gå i skogen och leta i flera veckor och det fanns inte en enda gran som liknade något sa han. Han ville ha riktigt täta granar. Visst jättevackra men fullständigt hopplösa att hänga något i. Han var för go min pappa.

Nu vill jag veta vad ni tycker om min gran!

Ha en skön kväll allesammans eller jag kanske skall säga godnatt?
Kram på er i alla fall!
Bodil

17 kommentarer:

Guldkant På Livet sa...

Vilke fina granar ni har hittat! Ha, ha , blir så full i skratt över din Pappa hur han letade och du som vill ha glesa granar för att kunna hänga mycket saker i...Min pappa är likadan, även om han inte är lika nogrann som när han var liten , på 30 talet, i den by de bodde var det tävlan om vem som hade den finaste och tätaste gran, och var det för glest någonstans så borrade de ett hål i stammen och tryckte dit en kvist! : ) Gulliga Pepsi, klart man inte ska anstränga sig i onödan : ) .. Mari.

Guldkorn i min vardag! sa...

Vilka fina granar ni hittat,har funderat på att söka mig en pytteliten.
Kramar & snöflingor Ulla-Bella

annkierix sa...

du det v ar väldigt snygga granar ni hittat. Säkert mycket fräschare än den vi ha..tyckte precis att den redan börjat barra..eller så var det någon som lekt med den.
Härliga bilder du tagit..hunden ser ju bara för underbar ut.
Må¨så gott A-C

Hemma på Landet sa...

Hunden kan jag ta hand om.:-) Puss

Anonym sa...

Vadå, hugga gran ?
"Såga" menar du väl...?
Egentligen är det rääta
verbet "plocka" då julgranarna växer rad i rad. Det är ju ingen sport att hitta en fin gran med de förutsättningar och så har det väl varit sedan 1600-talet, eller...???

Anonym sa...

Jättefina granar!
Själv gillar jag de allergivänliga och har haft plast i flera år, men i år ska vi testa en kungsgran, som jag har hört är snällare mot näsan än de "vanliga" =)

Kram på dig!

En Doft Av Danmark sa...

jag hade valt DIN gran. Tyvärr har jag inte själv kunnat få tag på en så gles...det är dom absolut vackraste.

Kram
Dorthe

Inredningsgalen sa...

Saknar att åka ut med familjen och hugga en gran tillsammans. Numera kör man till närmsta ICA affär och köper en gran utav någon försäljare. Mycket mysigare på erat sätt!

Tummelisa sa...

Blir smått avundsjuk, tänk att få välja ut en egen gran i skogen.
Din gran är fin och blir säkert ännu finare när den är klädd. Här är det konstgjord gran som gäller, men funderar på att få "gubben" till att vi ska köpa en riktig. Det blir en annan stämning då.Din hund är verkligen gullig. Vi har en långhårig dvärgtax som är tio år.Han heter Julius, men kallas "Julle".

Kram från Tummelisa

Lina på gården sa...

Nu är det jul-lotteri hos Lina på Gården! Välkommen att delta!

Samtidigt önskar jag en RIKTIGT GOD JUL!!

Kram
/Lina

Åsa/asamia sa...

Jag tycker du resonerade helt rätt, man ska ju kunna hänga nåt i också.

Marie sa...

Vilka fina granar, vad mysigt att gå ut i skogen och välja sin gran. Min svärfar är likadan som din pappa, han kan också gå och kika i flera veckor på vilken gran han ska ta.

Trevlig kväll!
Kram Marie

Handplockat sa...

kalas snygg
imorgon tar vi nog in våran
ha det bäst

Guldkorn i min vardag! sa...

Tack för ditt besök,apelsinskivorna torkar jag i ugn ca 4-5 tim i 50 grader. Kul att vi var av samma årgång(det var en bra årgång eller hur?)
Kramar & snöflingor
Ulla-Bella

Inredningsgalen sa...

Kul att du tittade in hos mig! Hunden är en engelsk cockerspaniel som är 1 1/2 år gammal! En riktig buse men oxå väldigt kramgo.

Lotta sa...

Hej!
Vad skoj att du hittade till mig! Då hittade jag ju till dig och din fina blogg!

Ärligt talat så gillar jag också täta granar, men du har helt rätt i att en gles gran är bra mycket lättare att hänga saker så de syns.

Jag tror att din gran kommer att bli jättevacker med sitt pynt!

Ha det gott!
kram
Lotta

Hemma på Landet sa...

Söta Bodil,
är rar och go. Kramis:-)