onsdag 3 mars 2010

Bullbak

Jag har varit så otroligt trött några dagar. Ja egentligen har jag varit trött ända sedan jag fick senaste cellgiftsbehandlingen för drygt 14 dagar sedan.

Men...

...idag kände jag mig lite piggare och satte igång med bullbak på eftermiddagen. Ett nytt recept.




De här bullarna är kalljästa och blir väldigt luftiga och lätta.

Här får ni receptet.

Säfflebullar

30 st

En lättbakad gourmetbulle med fluffig konsistens och aptitligt utseende. Fyllningen med kardemdumma och bittermandel är en ny smakupplevelse.

50 gr jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker
125 gr rumsvarmt margarin
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gr smör
3/4 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 finrivna bittermandlar eller motsvarande mängd bittermandelolja

Pensling:
1 ägg
pärlsocker
flagad mandel

Gör så här:
1. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt sockret, margarinet klickvis samt ägget.
2. Blanda ner vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät deg.
3. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen till en slät massa.
4. Dela degen i 30 lika stora delar och rulla till släta bullar som läggs bakformar.
5. Gör en fördjupning i mitten på varje bulle och lägg i en klick fyllning.
6. Ställ bullarna att jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel.
8. Grädda dem i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Lycka till med baket! Jag gjorde dubbel sats = 60 st

10 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Just nu håller jag igen, så det blir inga bullar för min del. Jag får titta på dina och njuta i stället.
Skönt att du känner dig piggare.
Kram

Ett ögonblick sa...

Så duktig du är!!! Dom ser verkligen goda ut...sparar receptet:) det lät så gott med kardemumma och bittermandel.

Skönt att du känner dig piggare igen.
Hoppas ni har lika fint väder som vi har, sol och blå himmel, det tar på snön:))
Må så gott!
kram lisamaja

Viveka på Humlebacken sa...

Jag tycker det är otroligt så pigg du verkar hela tiden, med tanke på allt.. Fantastiskt. Håller mina tummar för att du ska bli frisk fort!!

Uttan sa...

Ååå vilka goda bullar, proffsiga ser de ut också.
Så roligt att Du orkar baka lite igen.Du har en enorm kämpar glöd.
Det är en riktig seger att Du orkar baka för det tar ju sin tid.

Nu börjar våren krypa fram så smått solen skiner i dag.

Tittar på Dina underbara fågelholkar i förra inlägget det är väl slagsmål om dessa fina hem.Om Jag var pippi så skulle Jag stå på kö för att få bo så fint.

Sköt om Dej!
Kram!

Elzie sa...

Dom såg inte dumma ut. Kanske skulle överraska gubben med såna nån dag.
Hoppas allt är bra med dig.
Kram Elzie

Tummelisa sa...

Du håller på som vanligt, Du är otrolig. De bullarna ska jag prova att baka, ser läckra ut.
Skönt att höra att tröttheten gett vika lite, men det är nog bra att vila "lite" och samla krafter.
Som vanligt blir man inspirerad när man läser hos Dig.
Ha det gott!
Kramar <3 från Tummelisa

Tummelisa sa...

Vet inte hur jag fick till det <3?

IreneL sa...

Vad härligt att du känner dig piggare! Dina bullar ser såååå goda ut! Ha en fin dag! / Irene

Mija ♥ sa...

Guuuud vilka smarriga bullar! Skönt att höra att du känner dig piggare! Det syns om inte annat på bullbaksresultatet:)

Anonym sa...

Vilka bullar ser så vackra ut ( hm bullar kan just se vackra ut eller HUR ? )

Klart jag skall fixa till,men dubbel sats nix, äter för mycket (fniss) 30 st ok då för snål dom flesta åker in i frysen kan vara gott att ha,när barn o barnbarn dyker upp. Tack för recept.

Jag sänder en massa kramtankar o hoppas SOLEN o VÅREN skall ge dig massa piggvitaminer,o att du fortfarande får känna dig piggare vilket är en stor glädje att läsa.

Allt gott till HELGEN