torsdag 29 juli 2010

Paket med posten

Sällan får man väl något skojigt i brevlådan, eller hur har ni det? Handskrivna brev t ex får man nästan aldrig nu för tiden. Jag är själv en dålig brevskrivare, men visst var det underbart att sätta sig ner, sprätta upp och läsa.

Men idag fick jag trevlig post. Ett paket!! Från Carola med bloggen c de-sign. Jag har vunnit i hennes utlottning av handgjorda lavendelstavar. Jag bara älskar de här lavendelstavarna - vilket hantverk! Jag har en vit sedan tidigare och nu vann jag en + att jag fick en extra som personlig gåva. Och vilken färg tror ni - just det lila till Fru Gredelin. Och så fick jag två handmålade kort med tänkvärda texter. Kan det bli bättre?


Tack snälla för denna fina överraskningen.

Sen kom det ett paket till. Från min dotter i Stockholm. Jag hade nämligen glömt min handskrivna receptbok, en trädgårdstidning och ett finfint foto på Gabriel när jag var där senast. Fy vad glömsk man börjar bli.
Tack Catharina för att du skickade hem sakerna. Receptboken behöver jag redan i morgon. Vilken tur!!

Vi hörs!

tisdag 27 juli 2010

Farväl till den gamla gården

Idag har jag varit uppe på den gamla gården som vi sålde för någon månad sedan. Nye ägaren (min kusins son) tillträder den 1 augusti. Och jag ville bara komma dit för att "ta farväl".


Nu är det säkert inte sista gången jag kommer att besöka gården, men det var sista besöket som ägare. Det känns så otroligt bra att vi valde att sälja med hjärtat och inte till högstbjudande. Den nye ägaren Jonas är den perfekte ägaren till den här gamla gården. Jag önskar honom verkligen lycka till!

Kram

måndag 26 juli 2010

Besök i Stockholm och kantsax modell Ä

Jag har varit och hälsat på min dotter och hennes familj i Stockholm sedan i onsdags i förra veckan. Eftersom det ordinarie dagiset höll stängt så behövdes det lite hjälp med barnpassning. Och det tackar man ju inte nej till. Så jag hade äran att passa Gabriel i torsdags och i fredags. Vi hade det så mysigt så.

I helgen när jag inte var hemma var det dags att tömma den gamla gården som vi har sålt. Om jag har förstått det hela rätt så fanns det en hel del saker som åkte till loppis och till tippen. Käre maken tog på inrådan av min goa syster Inez hem en gammal rostig kantsax. "Den kan Bodil ha i trädgården hon som gillar allt rostigt" lär hon ha sagt. Och käre maken tog stolt hem den.



Det här är ett gammalt hemmabygge. Tänk att mina förfäder var så kreativa och så före sin tid. Skulle tro att saxen är minst 100 år gammal. Jag tycker den är riktigt kul. Får se hur den skall komma bäst till sin rätt i vår trädgård. Och tack för tipset Inez!

Ha det gott!

måndag 19 juli 2010

Skördetider

Veckan som gick blev en riktig skördevecka. Fem liter fläderblomssaft finns nu i frysen, sylt på 18 liter jordgubbar finns också i frysen och 3,5 liter gelé på röda vinbär står i förrådet. Idag skall jag koka gelé på de sista vinbären. Kan nog bli 4-5 liter till. Vi använder mycket gelé. Och så är det så trevligt att ge bort som present.

Jordgubbarna plockade vi på självplockning. Det fanns hur mycket bär som helst och fantastiskt fina. Vi plockade 20 liter. Den mesta sylten skall barnbarnen få.


Här sitter hon i skuggan, Fru Gredelin, och rensar för glatta livet. Pepsi sällskapar.

Kram på er!

söndag 18 juli 2010

Trevligt besök

I tisdags hade vi besök av käre makens dotter och hennes två flickor Ida och Klara samt "huvudpersonen" Judit som är gammelmormor till Ida och Klara.

Eftersom det var Judit som hade namnsdag passade det ju bra med jordgubbstårta till kaffet.



Sen åt vi middag - dillkött, potatisar från landet, morötter och pressgurka - och därefter hade käre maken ordnat med skattjakt för Ida och Klara.


På första ledtråden stod det "pussa en groda".


Fler ledtrådar.


Här inne skall det tydligen finnas något enligt ledtrådarna.


En riktig skattkista!!! Men den är ju låst!! Ny ledtråd.


Här fanns nyckelt i en länk i vattentunnan.


Nyckeln passade och innuti skattkistan låg två kartonger med godis!!!


Sen fick flickorna plocka de mogna körsbärstomaterna. Tyvärr fanns det inte så många mogna. Men dom som fanns gick åt. Goda sa Ida!


Och här är hela sällskapet och käre maken.

Tack Karin för att du tog med dig "Gammel". Det var fantastiskt kul att ha er alla här!!

Vi hörs!

söndag 11 juli 2010

Rapport från växthuset

Det växer så det knakar i växthuset. Och vatten går det åt kan ni tro. Det svåra med de här små växthusen (vårt är ca 10 kvm) är ventilationen. Vi har två automatiska takventilationer och dörren, men det är inte tillräckligt. De här soliga dagarna blir det olidligt varmt för växterna. För att försöka svala av det brukar jag spola väggarna och det stenlagda golvet med vattenslangen. Om det hjälper vet jag inte, men man kan ju inbilla sig.

Nu kommer här en kavalkad av bilder från växthuset, så välkomna in.







Hittills har vi skördat 13 minislanggurkor. Nu kommer det även sådana slanggurkor på de två sidoskotten som jag låtit växa ut.
På den understa bilden ser ni vanliga slanggurkor. Dom ser lite krokiga ut - håller nog inte EU-måttet.
Bakom gurkorna har vi elva tomatplantor av olika slag. Nu äntligen börjar det växa till sig lite kart. Men det dröjer innan det blir någon tomatskörd.


Den här sidan av växthuset är mest lite ögonfröjd. Jag gillar ju att sitta därinne och slappa eller bara vara därinne och plocka och nypa tjuvskott, och då vill man ju ha lite fint för ögat också. Kryddorna på hyllan har vuxit till sig bra. Det doftar så gott därinne bara man drar med handen över dom krukorna.



Här i skåpet har jag lite gamla prylar, glas och annat. Bl a de här gamla flaskorna som jag har fått sätta varningstexter på. Man vill ju inte att objudna gäster skall dricka av innehållet. Er kan man ju lita på så jag kan avslöja att de innehåller helt annat än vad det står på etiketterna. Det kan ju behövas något stärkande efter ett hårt pass i trädgården.
Ni som kan rövarspråket kan tyda innehållet här:

WOWHOHISOSKOKY
JOJÄGOGERORMOMEISOSTOTEROR
GOGAMOMMOMELOL DODANONSOSKOK

Ha det gott mina vänner!

Kram

lördag 10 juli 2010

2 år

Idag är det en stor dag. Mitt barnbarn Gabriel fyller två år. GRATTIS mormors prins!!


Det här fotot tog jag för en månad sedan då vi passade Gabriel en vecka. Här sitter han på köksbänken och vänta på att middagen ska bli klar. Köttbullarna har han redan provsmakat.

Jag skulle så gärna varit i Stockholm idag på födelsedagen. Men jag åker inte upp förrän om 10 dagar. Då skall jag få passa min lille prins några dagar igen. Det ser jag så fram emot. Då får käre maken vara hemma och ta hand hund och hus.

Vi hörs!

fredag 9 juli 2010

Tittut

Idag kunde vi se en av talgoxeungarna i hålet på holken - fram med kikaren och kameran. Har ni sett en sådan liten söting. Dom är nog flygfärdiga vilken dag som helst. Den satt så stilla fast jag bara var ett par meter från holken när jag fotade.




Herr och fru talgoxe har fullt upp att hämta mat åt ungarna. Kan tänka att det går åt en del nu när dom har blivit så här stora.

Idag har jag plockat fläderblommor, köpt citroner och strösocker och gjort iordning två små hinkar med fläderblomssaft. Nu ska de stå 4-5 dagar innan det är dags att sila.

Vi hörs!

torsdag 8 juli 2010

Födelsedagskalas igår

Igår fyllde käre makens barnbarn Ida 4 år. Det blev stort släktkalas - 24 vuxna och 7 barn. Fantastiskt trevligt och skojigt. Och vi hade fått äran att stå för mat och tårtor. Så kul att få hjälpa till lite.



Det här är några av faten som jag hade gjort. Till dessa hade jag gjort potatissallad, pastasallad, lite olika såser och tillbehör.

Ida var hellycklig hela eftermiddagen och frossade i paket. Så ska det ju vara när man är 4 år och har födelsedag.

Lite strängt blev det nog för hon kom ut i köket och ville hjälpa mig att lägga jordgubbarna på tårtorna.


Men när det var dags att sjunga och hurra så var det en pigg Ida igen.


Sedan blev det underhållning - Ida och lillasyster Klara mimar till "Manboy"


Och nu ikväll har vi haft våra trevliga grannar här "restkalas". Att det skall vara så svårt att beräkna åtgång av buffémat.

Ha det gott!

måndag 5 juli 2010

Svalkande dopp

Även de här små fågelungarna behöver få ett svalkande dopp i sommarvärmen. Dom badar i vår lilla damm.




Efter badet blir till att sola sig lite.

Ha det gott!

lördag 3 juli 2010

Stamgäst nr 2

Vi har fyra hackspettar som dagligen är framme och äter på våra jordnötsautomater - två hackspettsdamer och två hackspettsherrar. Skulle nästan tro att den ene manlige hackspetten är en unge - den ser lite "smårufsig" ut.


Det här är en av damerna. Visst är hon fin. Det riktigt smattrar i nätet när dom är framme och äter.

Ja egentligen har vi faktiskt fem st hackspettar, men jag räknar inte med denna.



Det här är vår dörrkläpp vid groventrén.

Kram

torsdag 1 juli 2010

Tjo vad det är livat i holken

I den här söta holken som står i bersån längst ner i trädgården bor det en talgoxefamilj. Nu ser vi fågelföräldrarna flyga in med mat, men det gäller att vara observant, det går på ett ögonblick. Och när maten levereras blir det ett himla pipande i holken. Ska bli kul att se de flygfärdiga fågelungarna. Det vill jag bara inte missa.




Den här syrenen som står alldeles bakom holken är en småblommig art som blommar senare än vanliga syrener. Den är ljuslila och doftar underbart på kvällarna. Just nu står den i sin fullaste prakt.

Vi hörs!