onsdag 31 mars 2010

Hemma igen...

... från sjukhuset i Halmstad. Jag fick läggas in igår eftermiddag eftersom jag har varit så intensivt trött och framför allt så har jag blivit så andfådd. Jag var så orolig att det skulle vara något på tok med mina lungor igen.

Men det visade sig att det var inget fel på lungorna. Förmodligen var det mitt låga Hb som var orsaken till det hela. Så jag har fått två påsar blod. Tack Gode Gud att det finns blodgivare! Och idag vid lunchtid fick jag åka hem igen. Så skönt!!!

Och nu känner jag mig piggare igen.

Skönt att få komma hem igen. Vi väntar besök från mitt barnbarn Gabriel och hans familj. Gissa om jag längtar eller längtar!!!!!

Kram

Bodil

torsdag 25 mars 2010

Välkommen våren!!!!!

Ja idag har det verkligen varit vår ute hos oss i södra Halland. Termometern har visat drygt 17 grader på norrsidan!!! Och i stort sett all snö är borta. Det är bara att säga: Välkommen våren!!!

Men....

tyvärr har jag inte orkat njuta fullt ut av denna vårdag. Jag fick min 6:e cellgiftsbehandling för exakt en vecka sedan. Och nu kommer den här eländiga tröttheten som jag även kände av efter 5:e behandlingen. Förra gången höll tröttheten i ca 2½ vecka sedan piggnade jag till igen. Så jag hoppas det går lika bra den här gången också. Men det är inte kul att vara så trött och initiativlös. Jag som har så mycket som jag egentligen skulle vilja göra, men ni kan vara lugna jag lyssnar på min kropp och käre maken passar upp mig.

Och några våfflor blev det inte idag på vårfrudagen - men till helgen blir det nog.

Och vet ni vad! Igår när jag kom hem från vårdcentralen och hade lämnat blodprover så hade vår granne - f d brevbäraren Svensson - lagat muren som hade rasat. Det kallar jag goa grannar!!

Ha det gott i vårsolen! Vi hörs snart igen.

Kram

måndag 22 mars 2010

Vårteckenutmaningen vecka 12

Här kommer mina vårtecken från ett mulet Halland. Fler vårtecken från vårt avlånga land hittar du här.



Snödroppar i vår trädgård har inte kommit så långt ännu, men jag njuter ändå. Lite skräpigt runtomkring för ovanför i trädet matar jag fåglarna med jordnötter. Så det blir en del skal på marken. Men inga fröer som gror tack och lov.


Här är norrsidan av huset. Se så lite snö det ligger kvar och man kan se gräsmattan. Tänk när det var som mest snö så kunde vi varken se stenmuren eller häcken ovanpå.


Här var det tjälskador i min egenlagda stenmur. Det har hänt någon gång tidigare också. Det är en lite känsligare del av muren i slutet ut mot gatan som drabbas. Så där har jag att göra en hel dag framåt april. Det räcker inte med att laga det som har rasat utan jag får rätta upp den lite längre innåt tomten också. Det blir lätt såhär när man har använt sig av mindre stenar.

I eftermiddag blir det nog fortsatt trädklippning för min del. Det är ju rätt behaglig temperatur ute - nästan 5 grader.

Vi hörs!

Kram

Bodil

söndag 21 mars 2010

Och nu är utlottningen avgjord!!!!

Va kul att så många ville vara med i min utlottning av porslinskannan, ljusmanschetterna och lavendeltvålen. Hela 144 lotter blev det totalt på bloggen och via mail!!! Inte illa.
Käre maken har fått agera "dragare". Och nu skall jag avslöja vinnarna.


Vinnaren av kannan är: Uttan med bloggen "Hemma hos oss"


Vinnaren av glasljusmanschetterna är: Eva med bloggen "Eva i Paradiset"


Vinnaren av lavendeltvålen är: Carina Gerdin som inte har någon blogg men som sänt mail

Stort GRATTIS till er alla tre. Nu vill jag att Uttan och Eva mailar era adresser till mig så jag kan skicka iväg era vinster. Carinas adress har jag redan fått i deltagarmailet.

Hoppas att ni fortsätter att följa min blogg och att ni lämnar en kommentar då och då. Det är så kul när ni hör av er.

Ha en fortsatt skön söndag!

Kram

måndag 15 mars 2010

Vårteckenutmaningen vecka 11

I vår 1.000 kvm stora trädgård finns det 20 träd. En del riktigt stora och en del mindre. Sex av dessa är fruktträd - fem äppelträd och ett plommonträd. Några är riktigt vackra rödbladiga prydnadssträd - ett blodplommon och en blodhägg.

Dom kräver lite ansning och idag har jag klippt ett äppelträd - Signe Tillisch.

Fram med stegen, såg och sekatör. Jag var faktiskt lite tveksam om jag skulle orka. Men tro det eller ej, det gick jättebra. Men jag nöjer mig med ett träd om dagen.





Jag använder en sådan här liten behändig grensåg av märket Felco. Den är superbra att jobba med. Och så går den att fälla ihop när man inte använder den. Sekatör har jag till de tunnare kvistarna.

Och som ni se på bilderna så har vi en strålande vårvinterdag idag. Ljuvligt!!

Vill ni se vårtecken från vårt avlånga land kan ni klicka här.

Ha det gott i vårsolen!

Vi hörs!

Kram

torsdag 11 mars 2010

Ingen behandling idag

Nä det blir ingen cellgiftsbehandling för min del idag. Värdet på mina vita blodkroppar är för lågt och jag behöver ytterligare en vecka på mig innan de har rättat till sig. Så har det ju varit vid de senaste behandlingstillfällena.

Och ikväll ska jag gå på Harrys med golfligan.Vi skall prata och planera inför årets golfsäsong. Det skall bli så kul att träffa tjejerna igen. Inte för att jag tror att jag kommer orka spela golf i början av säsongen, min kondition är allt annat än bra!!!! Men med lite fart på promenaderna nu när vårsolen tittar fram så kanske jag kan gå med utan vagn och klubbor. Vi spelar bara 9 hål en gång i veckan.

Vi hörs!

Kram

måndag 8 mars 2010

Vårteckenutmaningen vecka 10

Vi har varken inglasat uterum eller glasveranda. Men vi har ett växthus. Och det går alldeles utmärk att fika därinne. Visst är där fullt inne eftersom vi förvarar våra trädgårdsmöbler där. Men en liten hörna räcker.

Så idag blev det fika därinne och käre maken fick agera fotograf. Härligt när solen flödar in.


Ja här sitter hon, Fru Gredelin...


... och njuter av Säfflebullar och gott kaffe.


Inte så illa, idag visar termometern + 27,5 grader.

Ja det här var mitt bidrag till vårteckenutmaningen. Gå in på Vivekas blogg där det finns en lista på alla som deltar i utmaningen. Och där man kan se hur våren ankommer till alla delar av vårt avlånga land.

Ha det gott i vårsolen!!
Kram
Bodil

söndag 7 mars 2010

Käre makens födelsedag

Tänk att idag blir käre maken pensionär - 65 år. Tänk att man kan ha sånt barnasinne och vara pensionär. Fast han skall jobba några år till. Han trivs så fantastiskt bra med sitt jobb. Och dessutom jobbar han hemifrån sedan knappt ett år. Jättebra tycker jag också. Vi fikar ihop, lunchar ihop osv och han finns alltid i min närhet.

I helgen har vi haft besök av våra goda vänner Britta och Harry från Borås. Igår var vi och tittade på Falkenbergsrevyn, en tradition. Och många hjärtliga skratt blev det.

Bara jag blir lite starkare så skall vi ha en liten bjudning för nära och kära.

Jag var inne och tittade på käre makens dotters blogg och blev bara tvungen att stjäla denna skojiga bild på barnbarnet Ida där hon skålar för morfar på 65-årsdagen.



Vi hörs!

Kram
Bodil

torsdag 4 mars 2010

Utlottning

Här på bloggen har jag passerat 50.000 besökare för ett antal veckor sedan. Ett fantastiskt resultat tycker jag. Och inte vet jag vem ni är alla. Men jätteskoj är det.

Jag har hela tiden tänkt att jag skall ha en utlottning, men orken har inte riktigt räckt till. Nu har jag i alla fall gjort slag i saken. Men det blir inget som jag har tillverkat själv.

Så nu skall här lottas ut följande:

1. En underbart vacker porslinskanna, höjd 22 cm
2. Två söta ljusmanschetter i glas med etsat mönster
3. En fransk lavendeltvål






För att vara med i utlottningen vill jag att ni skriver en kommentar till detta inlägget. Länkar ni till min utlottning på er blogg - med bild på kannan ovan - får ni två lotter.
Och för er som inte har någon blogg, men som vill vara med i utlottningen, gäller det att skicka ett mail till mig frugredelin@hotmail.com

Utlottningen pågår till och med den 20 mars och den 21 mars drar jag vinnarna.

Lycka till!!

Kram
Bodil

onsdag 3 mars 2010

Bullbak

Jag har varit så otroligt trött några dagar. Ja egentligen har jag varit trött ända sedan jag fick senaste cellgiftsbehandlingen för drygt 14 dagar sedan.

Men...

...idag kände jag mig lite piggare och satte igång med bullbak på eftermiddagen. Ett nytt recept.




De här bullarna är kalljästa och blir väldigt luftiga och lätta.

Här får ni receptet.

Säfflebullar

30 st

En lättbakad gourmetbulle med fluffig konsistens och aptitligt utseende. Fyllningen med kardemdumma och bittermandel är en ny smakupplevelse.

50 gr jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker
125 gr rumsvarmt margarin
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gr smör
3/4 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 finrivna bittermandlar eller motsvarande mängd bittermandelolja

Pensling:
1 ägg
pärlsocker
flagad mandel

Gör så här:
1. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt sockret, margarinet klickvis samt ägget.
2. Blanda ner vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät deg.
3. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen till en slät massa.
4. Dela degen i 30 lika stora delar och rulla till släta bullar som läggs bakformar.
5. Gör en fördjupning i mitten på varje bulle och lägg i en klick fyllning.
6. Ställ bullarna att jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel.
8. Grädda dem i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Lycka till med baket! Jag gjorde dubbel sats = 60 st

måndag 1 mars 2010

Vårteckenutmaningen vecka 9

Så är det dags att rapportera om vårtecknen igen. Varje måndag framöver kommer det att rapporteras om vårens antåg över hela landet. Det är Viveka på Humlebacken som har dragit igång vårteckenutmaningen i år igen. Gå in på Vivekas blogg där finns en förteckning på alla deltagarna och där kan man läsa om vårtecken från söder till norr.

Min första rapport handlar om Fågelholkar

Redan i höstas rensade vi våra lite speciella fågelholkar och tog in dem för vinterförvaring. Snart, snart skall de hängas ut igen.


Den här tvårummaren har varit med två säsonger.



Den här lilla stugholken tillkom förra säsongen. Lägg märke till den pyttelilla fågelholken till höger om dörren.

Och inför årets säsong har vi införskattat två nya holkar.

En tvårummare.


"Hem ljuva hem"


Och här finns det möjlighet att hyra ett rum.


Här finns det spann och grep till mesarna när det skall plocka potatis.


På baksidan finns en lucka för att underlätta rensningen.



En enrummare


Där man hälsas välkommen....


...ja katter göre sig icke besvär här.


Här hänger vattenkannan om solrosplantorna skulle behöva en skvätt.


Här finns cykelskjul där mesarna kan ställa sina cyklar.


På baksidan finns en praktisk renslucka.

De här två nya holkarna skall också hängas upp snart, snart.

Ja det var min vårrapportering från Halland.

Kram