torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR

Ja då är det snart tid att lämna år 2009 bakom sig. Ett år som förändrat mitt liv med tråkiga besked och tuffa behandlingar under andra halvåret. Men det har även bjudit på många många ljusglimtar, många skratt och mycken gemenskap.

Nu ser jag fram emot ett förhoppningsvis fint och lyckosamt 2010. Måtte det föra med sig positiva besked och glädje. Jag vet redan nu att det kommer hända flera helt fantastiska saker nästa år. Men det sparar jag tills efter nyår.

Så vill jag tacka alla er som följer min blogg, tack för alla kommentarer och tack för alla mail.

Jag önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!!

Kram Bodil

onsdag 30 december 2009

Lite om min hälsa

Först vill jag säga God Fortsättning på julen till er alla!! Förmodligen har ni flesta fått en vit jul vilket även vi i Hallands kustlandskap fått. Det hör verkligen inte till vanligheterna.

Och så till min hälsa.

I slutet av november gjorde jag ju en ny skiktröntgen och tog en massa blodprover inför besöket på universitetssjukhuset i Lund. Av röntgenbilderna fick jag av läkarna i Halmstad veta att vätskan i lungsäckarna hade gått minskat mycket och att ett blodprov som kallas "tumörmarkör" hade halverats sedan före starten av cellgiftsbehandlingarna. Det här verkade ju positivt och jag kände mig riktigt glad fast jag egentligen inte vågade ta ut något i förskott.

Så kom vi till Lund för utvärdering av behandlingen hittills och fick träffa en dubbelspecialist. Det var han som gjorde den gynekologiska undersökningen under min narkos. Han skulle bl a undersöka möjligheten till en kommande operation i buken.
Senare på eftermiddagen fick vi (maken och jag) ett samtal med denne specialisten. Vi fick då helt klart för oss att någon operation kommer det inte att bli tal om. Det går inte att operera min buk eftersom mina organ där är så sammanväxta efter strålbehandlingen jag fick för 30 år sedan då jag hade en annan typ av cancer. Jag blev så ledsen.

Så nu får vi hoppas att cellgiftet kan pressa tillbaka tumörerna. Vid besöket i Lund hade jag fått 2 cellgiftsbehandlingar bestående av ett cellgift. Egentligen var tanken att jag skulle fått två olika. Men det andra cellgiftet var så elakt mot hjärtat så det kunde jag inte få (pga mitt hjärtflimmer). Men maken frågade då om man inte kan tänka sig att sätta in något annat cellgift upptill det som jag fått tidigare för att på vis kanske kunna få bättre effekt. Specialisten skulle undersöka saken.
Den här specialisten berättade också att min cancer är kronisk dvs även om den skulle pressas tillbaka nu så kommer den att blomma upp igen inom ett antal år. Och då blir det nya behandlingar. Och på vår fråga angående "tumörmarkörens" halvering så fick vi svaret att det inte alls innebär att cancertumörerna halverats.

Jag som var så förväntansfull när vi åkte dit var så fruktansvärt ledsen när vi åkte hem. Det här var som att få en spann kallt vatten över sig. Det var verkligen inte det beskedet jag ville ha.

Dagen efter vårt besök i Lund var det dags för den 3:e cellgiftsbehandlingen här i Halmstad. Och då fick jag två olika cellgifter. Så skönt att vara tillbaka i Halmstad med de underbara läkarna och sköterskorna som finns här.

Som väl är går det riktigt bra med behandlingarna. Jag mår inte illa och jag kan äta all mat och den smakar som den ska. Vikten håller sig stadigt. Nu när jag fick det nya cellgiftet upptill så skall jag få behandling var 4:e vecka och fortsätta att ta blodprov varje vecka.

Veckan före jul ringde en av kontaktsköterskorna och berättade att mitt hb hade sjunkit igen och att jag var välkommen in för att få två påsar nytt blod. Man blir så väl omhändertagen hemma i Halmstad.

Och idag den 30 december skulle jag fått min 4:e behandling, men igår fick jag ett samtal från kontaktsköterskan. Hon hade i gårdagens blodprover sett att mina vita blodkroppar var för låga för att ge behandling, så jag får vänta en vecka och se om det kan ha rättat till sig. Det får vi hoppas.

Jag är så oerhört tacksam att jag mår så bra som jag gör. Vanliga dagar här hemma känner jag mig inte något sjuk. Trött är jag på mornarna fast jag sover länge. Men jag har ju inga tider att passa så jag ligger gärna kvar och drar mig.

Ja då vet ni lite mer hur det går för Fru Gredelin. Nu är det bara att hålla tummarna att behandlingarna skall ge ett bra resultat!!!

Kram på er alla

Bodil

onsdag 23 december 2009

GOD JUL

Idag har vi dan före dopparedagen och för min del innebär det en hel del julstök som inte blivit klart tidigare. Men lugna bara, jag stressar inte.

Igår var vi hos käre makens dotter och hennes lilla familj i Fjärås. Dom små barnen är för söta, man riktigt ser hur det glittrar i ögonen av allt det fina som deras mamma och pappa pyntat huset med. God mat fick vi och kaffe med en massa hemlagat julgodis. När vi skulle hem visade det sig att det fallit mängder av snö. Så det blev att ta det nätt i trafiken hem. Någon mil hemifrån blev vi stående i bilkö på E6 i en timma p g a en olycka. Vi var glada och tacksamma när vi äntligen var hemma igen.

Även här hemma hade det fallit snö - ca 10 cm. Och det ligger faktiskt kvar idag också fast vi har haft plusgrader och det duggregnar för tillfället. Med andra ord en typisk halländsk jul. Men trots allt så kommer inte all snön att regna bort utan det blir nog en vit jul hos oss också.

Nu ska jag fira jul i dagarna tre, så hörs vi av i mellandagarna.

En riktigt God Jul önskar jag er alla!

Kram

lördag 19 december 2009

Kristallen den fina

Jag är ruskigt förtjust i kristallampor. Och det märks i vårt hem. En del kommer från auktioner och andra från antikvitetsaffärer.


Vi börjar i hallen. Där har vi två st sådana här lampetter - en vid var sida om den förgyllda spegeln. De här är riktigt gamla. Det ser man bl a på fästet i kristallprismorna.


Den här hänger i taket i hallen - ganska liten. Den är av lite moderna tillverkning. Men rätt fin ändå.


Den här hänger över matbordet i köket. Den köpte jag på auktion i mitten av 1980-talet för 750 kr. Av företaget som drog om elen i den fick jag veta att den har handslipade prismor. Den är tillverkad under första hälften av 1900-talet.


Den här hänger över skrivbordet i arbetsrummet. Modellen är Oscariansk och är från slutet av 1800-talet. Den köpte jag på auktion för drygt ett år sedan. Fick den för en dryg 1.000-lapp. Men det saknades mängder av prismor för att inte tala om alla som var kantstötta. Så jag fick beställa nya. Och då blev den precis lika fin som jag hade tänkt mig.


Den här hänger över matbordet i vardagsrummet. En mäktig empiremodell. Köpt hos antikvitetare för 8-10 år sedan i fantastiskt fint skick.

Alla våra gamla kristallampor har fått ny el. Och så använder vi oss av klara skruvade glödlampor. Dimmer har vi till alla.

Men hur kommer det att bli efter nyår då mängder av glödlampor kommer att försvinna. Jag har inte en susning hur det blir med dessa skruvade glödlampor. Hoppas de kommer att vara kvar. För hur skulle det se ut att sätta energilampor i gamla fina kristallkronor????? Visst, jag är väldigt mån om miljön, men jag vill också ha det lite fint hemma.

Idag har vi varit i mitt barndomshem hos min lillasyster Carina för att hämta ved till vår braskamin och för att hämta en julgran. Snälla systern hade redan varit i skogen och huggit en till oss. Den luktar så gott av terpentin. Och varsin marsipangris fick vi med oss hem. Smaskens!!

En fortsatt skön vinterhelg önskar jag er alla!

Kram

tisdag 15 december 2009

Alternativ till lussekatter

Idag kom min goa väninna Margareta på kaffebesök. Jättekul. Vi har alltid så mycket att prata om. Jag fick ett jättefint halsband som hade gjort själv. Mitt minne är tyvärr väldans kort - jag har redan glömt vad stenarna heter. De är vackert bruna och "glimmar" så fint.

Margareta hade kaffebröd med sig - både köpt och hembakat. Har ni sett sådana här semlor förut. Ljuvligt gott kan jag säga!!



Tänk i morse snöade det så fint hos oss och det låg ett litet tunnt täcke på marken. Men redan vid middagstid så var det borta. Det gäller att njuta av stunden.

Ha det gott!

Kram

I morgon är det sista dagen.....

..... att posta sina julkort. Och tänka sig i eftermiddag gjorde jag klart årets upplaga. I kväll skall jag skriva alla kuverten och sätta på frimärken.

Här kommer en liten smygtitt.



Vi hörs!

Kram

torsdag 10 december 2009

Flickor, flickor - lutfisken

Kom ni ihåg att lägga lutfisken i blöt igår på Anna-dagen?? Själv har jag faktiskt aldrig lutat fisk. Men min mamma lutade mängder av fisk. Vi åt mycket lutfisk till jul i mitt barndomshem. Och vilket passande med den här fisken - blöta, luta, byta vatten och byta vatten. Men gott blev det.

Jag köper färdiglutad som bara behöver vattnas ut lite. Sen lagar jag till den i micron. Det blir faktiskt helt OK. Här hemma är det julaftonslunchen som brukar bestå av lutfisk.

Idag måste jag fortsätta med mina julkort. Ja så är det jag är inte klar med dom ännu. Och igår fick jag en beställning på 12 st. Jättekul. Och så kan jag ju inte säga nej. Så det blir sax och lim resten av dagen.

Vi hörs snart igen!

Kram Bodil

tisdag 8 december 2009

Dörrkrans och paket med posten

Dörrkrans hade jag ju tänkt att göra i söndags. Men då fick vi kaffefrämmat istället. Min storasyster och hennes man kom på besök med de allra godaste kakorna.

Så igår traskade jag till skogen för att plocka mossan till kransen och sedan var det bara att sätta igång. Förra året köpte jag en riktigt stor halmstomme som jag har använt även i år. Ja faktiskt ser kransen likadan ut som förra året så egentligen hade jag inte behövt ta några nya foton.




Till kransen har jag använt mossa, silvergrankvistar, pärlor på tunn ståltråd, små grönfärgade glaskulor och så givetvis en röd rosett. Och diametern på kransen är 50 cm.

Igår kom det ett paket med posten. Från USA.


Och nyfiken som man är så blev det fram med saxen för att öppna. Paketet kom från Bodil från andra sidan plurret. Paketet innehöll jättefina presenter till mig för att jag hade gjort ett litet stjärnalbum till hennes dotter Matilda.


Massor av jättefina dekorationer till min scrapbooking och en hel kanna med lönnsirap från Vermont. Tack snälla Bodil!!!

Käre maken är lite galen i lönnsirap så ikväll har det serverats pannkakor med riktigt äkta lönnsirap. Gott-gotti-gott-gott!!

Ja det var det hele för idag.

Vi hörs!

Kram

lördag 5 december 2009

Fina blommor till advent

Den här fina vita amaryllisen fick jag för några veckor sedan av min f d granne och goda väninna Karin Z. Och tänk att lagom till 1:a advent slog den ut. Jag är väldigt svag för vita blommor. Visst är den vacker.




Som ni ser finns det en andra stängel som även den har slagit ut.

Alla mina orkidéer börjar även slå ut. Här skall ni få se min "Paphiopedilum Pinocchio" (den som liknar en guckusko). En härlig limegrön färg har den. Och kan ni tänka, det är ytterligare en knopp på väg.




Idag blir det lite mera plock här hemma, lite pyssel med julkorten och så blir det nog lite god glögg och pepparkakor kan jag tro.

Hoppas att ni alla får en härlig andra advent.

Vi hörs!

Kram

fredag 4 december 2009

Kärt besök

Förra helgen hade vi besök av min dotter och hennes lille son Gabriel (1 år och 4 månader). Åh vad han hade vuxit och utvecklats på två månader. Lite coolare, testar gränser. Ett väldigt kärt återseende.


Här sitter vi tillsammans och ritar.

Käre maken är en underbar lekfarbror och Gabriel var snabb att härma. Helt underbart att se.

Ja mer än så här blir det inte i kväll, för nu skall käre maken bjuda på god gravlax och sedan blir det Idol. Synd att vår Mariette åkt ut förra gången.

Kram