fredag 31 juli 2009

Påhittig make

Idag har vi hämtat käre makens barnbarn Ida 3 år. Hon skall stanna hos oss tills någon gång i nästa vecka. Skall bli så kul. Hon har ju varit här flera gånger tidigare. Och käre maken blir som ett barn på nytt. Han älskar att busa och leka med Ida och de senaste gångerna hon har varit här så har han hängt ut "skatter" i skogen intill vår tomt.

Så även vid detta besök planerar maken med skattjakt. Förberedelserna började redan igår med att rita olika skattjaktskartor. Hustrun fick bidraga med kartong, promarker färgpennor och Bind-it-all apparat. Tur att man är scrappare....


Här har maken fullt upp med att rita skattkartor.


Hustruns promarker färgpennor användes flitigt.


Här är några av kartorna redan klara.


Man skall följa stigen till vänster om blåbärsriset. Om man blir hungrig kan man plocka blåbär här.


Följ stigen in i björkskogen. Det finns en fågelholk vid var sida om stigen.


Man skall passera en myrstack på höger sida om stigen.

Det här är bara några exempel på kartor - totalt blev de 10 st olika som man skall följa innan man kommer fram till skatten.


Alla skattkartorna är inbundna med Bind-it-all apparaten (spiralen). Och omslaget pryds av lilla Ida i Upsy Daisy gestalt.

Han är för kul min man. Skattjakten blir nog inte förrän på söndag för i morgon skall vi hitta på annat kul. Men det berättar jag om i morgon kväll - om jag orkar.....

Kram

onsdag 29 juli 2009

Bärplockning

I år är det ju otroligt gott om blåbär - i alla fall i våra trakter. Mina yngre systrar har varit ute och försett sig rejält med blåbär. Ena systern plockade 15 liter på två timmar i förra veckan. I halländska mått mätt är detta otroligt bra. Och sedan dess har hon plockat minst lika mycket till. Så idag körde jag iväg tillsammans med grannarna till mina barndoms skogar med hinkar och bärplockare - eller bärarepor som vi säger här.

Vi hann plocka två timmar inklusive fika och då hade vi tillsammans ca 15 liter blåbär och ca 8 liter lingon.



Själv är jag fruktansvärt ovan att plocka med bärarepa så det fanns en hel del skräp att plocka bort. Så jag insåg snabbt att det inte gick och plocka bort allt skräpet för hand. I mitt barndomshem fanns det en stor apparat ute på logen - en harpa eller en slags manuell tröska - som bl a användes för att grovrensa bär i. Man vevade på en vev och då blåste alla blad och annat skräp bort.

Nu har jag ju ingen harpa så jag fick klurat ut något annat. Det fick bli hårtorken. Jag hällde upp lite bär åt gången på tidningspapper och sedan satte jag hårtorken på kall luft. Och sedan blåste jag på utav bara tusan. Jättebra!! Blad och barr flög åt alla håll. Och bären blev rena och fina. Man får ju vara lite effektiv.



Fast jag tror inte ni skulle vilja se min köksbänk efteråt....


Det blev en finfin paj också. Den skall smaka bra nu i kväll. Resten av bären har jag lagt i frysen.

Kram

tisdag 28 juli 2009

Rosenflockel

I vår trädgård har vi en rosenflockel som en solitär. Varje år växer den upp till en ståtlig "buske". I år är den nog som allra störst. Drygt två meter hög och omfånget är enormt. Blommorna i sig är väl inte de allra vackraste, men de har ju en förmåga att dra till sig både fjärilar och humlor. I år är det inte så mycket fjärilar men desto fler humlor.





Den här plantan delade jag för ett antal år sedan och fick sju nya plantor varav jag behöll en och gav bort resten. Jag tror jag skall fjäska för käre maken för den behöver nog delas snart igen. Och det var ett riktigt slavgöra. Vilka rötter den har. Jag minns att jag till slut fick hugga isär rötterna med en stor yxa.

Vi hörs!

måndag 27 juli 2009

En tur till Dalsland

Maken och jag har varit i Dalsland några dagar. Vi har hälsat på makens moster och kusin i deras gamla fina sommarställe. På lördagen gjorde vi ut utflykt till Norge och Halden, där vi bl a tittade på fästningen och minnesstenen över Karl XII.
Om ni tittar noga på utsiktsbilderna från fästningen ser ni att ostindiefararen Götheborg just denna dag låg nere i hamnen.







Och sist har vi maken (i blått), hans moster och kusin.

Några riktigt trevliga dagar har vi haft. Tack Lillie och Bengt för er gästfrihet.

Vi hörs!

onsdag 22 juli 2009

En livsnjutare

Visst har "mormors lille prins" en skön sovställning i sin kärra. En riktig livsnjutare. Jag tror han brås lite på sin mormor.



Vi hörs!

tisdag 21 juli 2009

Mormors lille prins

Det har gått hur bra som helst att passa Gabriel. Fantastiskt att han har anpassat sig så lätt hos oss. Här är ytterligare några bilder.


Här tittar vi på "I drömmarnas trädgård". Och här har han sina favoriter från det barnprogrammet - Iggle piggle och Upsy daisy.


Här har maken och Gabriel varit och plockat och ätit körsbär.



Vatten har väl alltid fascinerat barn så även Gabriel, här vid vår enkla damm.


Här leker vi med äppelkart som ramlat av träden.

Nu har föräldrarna hämtat "mormors lille prins" och kört vidare till Skåne.

Jag längtar redan efter nästa möte!

Kram

söndag 19 juli 2009

Vi är barnvakter

Idag har vi gråmulet väder och igår regnade det ordentligt kan ni tro!!! Men i förgår var det strålande sol, varmt och gott. Då var det skönt för Gabriel att bada och plaska i sin nya uppblåsbara pool.





Nu har Gabriels föräldrar åkt med tåg till Köpenhamn några dagar så käre maken och jag skall vara barnvakter. Det är första gången han sover över borta utan föräldrar. Det skall nog gå bra för han verkar väldigt hemmastadd här redan. Och nu är han inte alls rädd för Pepsi heller fast hon är lika hög som Gabriel är när han står upp.

Just nu sover han ute i sin sulky efter en lång promenad. Och sedan är det dags för middag. Ni kan vara helt lugna - jag har fått ett schema!!!

Kram

fredag 17 juli 2009

En liten flicka.....

.....har flyttat in hos mig. Eller rättare sagt flyttat in på mitt skrivbord.



Jag håller på att scrappa ett stjärnalbum till lilla Matilda (på andra sidan plurret). Så hela skrivbordet är fullt av Matilda-fotografier och vackra papper bl a vitsippspapper från Maja Design.

Vi har fint besök från Stockholm. Min dotter Catharina och hennes lilla familj kom sent i går kväll. Och jag kan gosa jättemycket med lille Gabriel. Bilder kommer.

Kram, kram

torsdag 9 juli 2009

Sömnadsuppdrag

Idag har jag lagt upp och sytt in en otroligt vacker brudklänning. Vad säger ni om fyra lager tyg i klänningen??
Ikväll kommer den blivande bruden för att prova. Måtte den passa!!!






I morgon åker jag till Stockholm igen. Mormors lille kille fyller 1 år. Himmel så snabbt tiden går!


Här är Gabriel bara någon vecka gammal.


Och detta fotot tog jag när vi träffades veckan efter midsommar.

Hörde att det regnar jättemycket i kungliga hufvudstaden. Måste nog packa med ett paraply. Här i södra Halland har det varit sparsamt med regndropparna. Bara en och annan liten åskskur har vi fått. Och nu lyser solen igen från en nästan klarblå himmel. Och det är friskt och gott i luften!!

Kram på er alla!

onsdag 8 juli 2009

Skördetid

Nu har maken plockat av alla våra vinbär - både röda och svarta. Och han har även plockat av grannen Johanssons röda vinbär (med tillåtelse). Och jag har kokat vinbärsgele så det står härliga till. Finns det något godare än hemlagad vinbärsgele till en god stek??? Och så mycket annat gott man kan använda gele till. Jag använder en del gele till att smaksätta såser med. I morgon blir jag klar med de sista bären. Då har jag gjort gele på 16 liter röda vinbär och 5 liter svarta vinbär. Och så snabbt och enkelt det är att göra gele. Nu har jag inte tänkt att vi skall äta upp all denna gelen själva. Nä den skall våra barn också få av.



Ikväll har jag gjort svart vinbärssylt som jag bl a tänker ha i filmjölken. Grannen Olsson bjöd på denna sylten för något år sedan när vi sov över i deras sommartorp. Underbart god i filmjölk.

Här är receptet:

2 kg rensade svarta vinbär
6 dl vatten
Kokas i 15 minuter.
Tag från värmen och rör i 2 kg strösocker under tiden som sylten svalnar.
Och sylten är klar att frysas i småburkar.

Jag vet att är riktigt mycket socker, men gott blir det. Och det behövs inte så mycket sylt för att smaksätta en hel tallrik med filmjölk.

Jag gillar att sylta och safta. Allra helst när man kan plocka gratis bär. (Gratis är gott!!!) Och här lär vara riktigt gott om blåbär i år. Måste undersöka den saken.

Nä nu ska jag röra i det sista strösockret.

Vi hörs!

måndag 6 juli 2009

Målat litet syskrin

Från att inte haft något till att ha tre stycken gamla syskrin. Det är bl a resultatet av vårens auktioner.

Nu har jag målat två av skrinen vita. Och det ena skrinet fick makens lilla barnbarn Ida nu på sin 3-års dag. Tänkte att hon kan ha det som ett litet sängbord nu när hon har fått ett alldeles eget rum.

Här är lite före och efter bilder.



På locket har jag skrivit "Ida" med grå färg och en jättetunn pensel. Lätt att bli lite darrig på handen, men jag tyckte att det blev rätt så bra.

Idag har vi fått lite, lite regn. Otroligt mycket mera skulle behövas. Det är så torrt överallt.

Ha det!!